Week van de motoriek in Herstal

In juni namen 150 kinderen uit het tweede en derde leerjaar deel aan de Week van de motoriek, die in het teken stond van lichaamsbeweging en gezond eten.
Elke voormiddag stond er lichaamsbeweging op het programma rond het thema Noordpool. Na afloop kregen alle leerlingen een evenwichtige maaltijd aangeboden van het gezondheidscentrum: pasta met tonijn, courgette, kerstomaatjes en parmezaan.
In de namiddag volgden de kinderen een workshop rond gezondheid. Het thema van de workshop was de voedselpiramide, die werd voorgesteld in de vorm van een iglo
 De kinderen kregen uitleg over de verschillende categorieën levensmiddelen en moesten de ingrediënten van hun middagmaal op de juiste plaats in de piramide plaatsen. Zo konden ze vaststellen dat hun lunch alle categorieën van voedingsmiddelen bevatte, behalve producten uit de top van de piramide, die je beter maar af en toe eet.
Ook kregen ze een namiddagsnack op basis van fruit aangeboden.

 

Project in de crèches van Marche-en-Famenne

Op initiatief van de schepenen voor kinderopvang en gezondheid werden diverse activiteiten georganiseerd in de gemeentelijke crèches, die meer dan tachtig peuters van nul tot drie jaar opvangen. Doel: het promoten van een gezonde, evenwichtige en lekkere voeding.
Eerst nam de diëtiste van de Cel Gezondheid de middagmaaltijden en vieruurtjes onder de loep. Ze gaf enkele tips en moedigde de verzorgsters en kokkinnen aan om de ingeslagen weg te blijven volgen.
Daarnaast werd in drie van de vier gemeentelijke instellingen een activiteit rond smaakstimulering georganiseerd.
Aan de hand van het verhaaltje ‘Kleine Beer wil lekker fit zijn’ leerden de peuters drie soorten fruit kennen: hoe ze eruitzien, aanvoelen, ruiken en smaken. De ouders kregen vooraf informatie over deze activiteit en ontvingen ook de Viasano-tools ‘Twee stuks vers fruit per dag? Makkelijk!’ (brochure en recepten).
Er staat nog een teamvergadering gepland met alle betrokken partijen, en het is de bedoeling om nog voor het einde van het jaar in de vier opvanglocaties een tweede activiteit te organiseren rond het thema ‘water’.

DSCN3547[1]

10 jaar Huis van de Gezondheid in Moeskroen

Voor die gelegenheid organiseert de stad Moeskroen van 2 tot 7 mei een hele week activiteiten rond gezondheid.
Het Huis van de Gezondheid werd 10 jaar geleden opgericht met een multidisciplinair team bestaande uit diëtisten, een psycholoog, verpleegsters, straathoekwerkers etc. onder de verantwoordelijkheid van de schepen van gezondheid. Dat moment markeerde ook de instap van Moeskroen in het netwerk van WHO-Gezondheidssteden en in het Viasano-programma, als Franstalige pilootstad.
Om haar 10e verjaardag te vieren wordt er daarom van 2 tot 7 mei een groot gezondheidsfeest gegeven met conferenties, tentoonstellingen, sportactiviteiten, doorlichtingssessies, activiteiten op school, kookworkshops etc. Het plaatselijke Viasano-team zal de tijdlijn van 10 jaar gezondheidspromotie voorstellen. Iedereen is uitgenodigd om deel te nemen én om zo beter te eten en meer te bewegen. Voor het volledige programma, klik hier

logo Mouscron

In ON wordt er op school gekookt

Vanaf jonge leeftijd leren koken, en eenvoudig een lekker en evenwichtig gerecht (helpen) klaarmaken, dat is de beste manier om goede voedingsgewoontes aan te nemen. De gemeenteschool van ON (Marche-en-Famenne) zet daarom een pilootproject met kookworkshops op met 12 leerlingen van het 3e en 6e leerjaar. Zo worden 5 workshops van 3u georganiseerd op woensdagnamiddag rond de thema’s van het vieruurtje, de brooddoos, fruit, zuivel en groenten. Elke thema werd reeds in een Viasano-campagne behandeld en de materialen (brochure, recepten, spelletjes) worden dan ook aan de kinderen meegegeven op het einde van de workshop. Deze vinden plaats in de school. De kinderen sluiten gewoon aan na de lessen, om het de ouders zo gemakkelijk mogelijk te maken. Ze koken samen met een diëtiste, projectleider van Viasano en 2 koks : Jeannine, van Maison de la Culture Famenne-Ardenne en Vinciane van vzw Rescolm – die gewoonlijk voor de schoolmaaltijden zorgen.
Tijdens de eerste workshop ondertekenen de leerlingen een handvest voor leerling chef-koks (te downloaden), werken ze rond het thema van het vieruurtje en bereiden ze een pound cake en een vruchtenmoes. Tijdens de tweede workshop werken ze rond het thema van de brooddoos en maken ze een wrap met verse kaas, kippenfilet en rauwkost; humus en een koude pastasalade.   
De straathoekwerkers nemen het over in het pauze, als alles op het vuur staat, en zorgen voor enkele actieve spelletjes om de honger op te wekken. Daarna kan er van het resultaat geproefd worden en vullen de leerlingen een vragenlijst is om de workshop te kunnen evalueren.
In juni volgt dan een formele evaluatie van het project en bij een positieve uitkomst zullen de kookworkshops ook in andere scholen georganiseerd worden.

Mot-JDCIMG_1043

 

 

 

Alle dagen een beetje Viasano

Dat is één van de stappen dat voorgesteld werd aan de werknemers van het bedrijf Ferrero in het kader van de CSR-maand (Corporate Social Responsability ) die in mei georganiseerd wordt. Doelstelling: de werknemers beter informeren en sensibiliseren door middel van concrete workshops over alle engagementen die het bedrijf heeft: verkleinen van milieu-impact, recyclage, vrijwilligerswerk of de promotie van een gezonde levensstijl via het Viasano-programma – en dat al sinds 2007. Die steun wordt omkaderd door een ethisch handvest zodat het programma niet aan een commerciële activiteit gekoppeld kan worden.
De CSR-maand is de gelegenheid voor Viasano om zichzelf in de kijker te plaatsen en de werknemers aan te zetten om ambassadeur te worden van het programma in hun eigen stad of gemeente. En het is het uitgelezen moment om de tips en tricks van Viasano om beter te eten en meer te bewegen in hun dagelijks leven te integreren.
Op het programma staat de organisatie van Viasano en de bestaande campagnes ter promotie van een gezonde voeding en dagelijks lichaamsbeweging, het ter beschikking stellen van de relevante brochures, een ontbijt met volkoren brood en –granen, en een conferentie/debat met een voedingsexpert waarin feiten en fabels over voeding op tafel gelegd zullen worden.

3489.17-A1-poster-CSR-month-v11_def

Buitenspeeldag

Op woensdag 19 april was het weer zover. Voor de tiende keer was het de jaarlijkse Buitenspeeldag, een initiatief van de Vlaamse Overheid en televisiezender Nickelodeon.
De doelstelling van Buitenspeeldag is dubbel: enerzijds kinderen en jongeren aanzetten om buiten te sporten en te spelen in hun onmiddellijke woonomgeving en anderzijds openbare besturen en ouders stimuleren om buiten spelen en sporten aan te moedigen. Verder wordt er op een positieve manier aandacht gevraagd voor de specifieke noden van kinderen en jongeren in de publieke ruimte.
Bedoeling van de middag was dat de tv uit ging en alle kinderen naar buiten trokken. De meeste kinderen hadden geen huiswerk en de televisiezenders Nickelodeon, Nick Jr, Studio 100 TV, Ketnet, VTMKZOOM en KADET gaven tussen 13u en 17u een zwart scherm. Een duidelijk signaal om naar buiten te gaan.
Tal van steden en gemeentes organiseerden die middag heel wat gratis activiteiten, zo ook de Viasano-gemeentes Hasselt, Schilde en Dilsen-Stokkem. In Hasselt werd het Kapermolenpark omgetoverd tot een grote speeltuin, helemaal in het thema “Avontuurlijk Natuurlijk”. In Schilde werd het park ‘in’t Parkske’ een plek opgezet voor spel en ontspanning voor kinderen, jongeren en volwassenen en in Dilsen-Stokkem deed het lokale speelplein zijn naam alle eer aan.
Kinderen konden bijvoorbeeld springen op het springkasteel, knutselen met natuurmaterialen, racen met gocarts, de klimmuur beklimmen of een hindernissenparcours testen. Oudere kinderen konden dan in sommige gemeentes weer naar het speelbos trekken, waar een survivalparcours, slackline, touwenparcours en speleotunnel op hen wachtte. Kortom voor ieder kind van elke leeftijd wat wils!

buitenspeeldag

De Week van de Diëtist in Franstalig België

UPDLF (l’Union Professionnelle des Diplômés en Diététique de Langue Française, de Franstalige tegenhanger van VBVD) organiseert van 20 tot 25 maart voor de 12e keer de Week van de Diëtist. Het thema is dit jaar vezels, met als doelstelling de bevolking te sensibiliseren voor het belang van een vezelrijke voeding én de rol van de diëtist in de kijker te zetten.

Het blijft belangrijk om te herhalen dat de diëtist een gediplomeerd specialist in voeding is. Hij of zij volgde een wetenschappelijke opleiding over voeding en de kenmerken van voedingsmiddelen (hun samenstelling, voedingswaarde etc.). Hij of zij werkt in een ziekenhuis of in een privépraktijk, in een grootkeuken of in de industrie, in het onderwijs of als externe consultant. Om meer te weten te komen over het beroep, kan u een gratis afspraak maken met een diëtist voor een gesprek van ongeveer 15 minuten. Hij of zij zal dan een snelle diagnose opstellen: gewicht, grootte, buikomtrek… en vragen over vezels of andere voedingskwesties beantwoorden.

Daarnaast worden tal van acties georganiseerd voor diverse doelgroepen, zoals conferenties, degustaties, kookworkshops in het ziekenhuis, de dokterspraktijk of de privépraktijk, maar ook animaties in scholen en in het hoger onderwijs.

De lijst van deelnemende diëtisten, gerangschikt op naam en per provincie, is beschikbaar via de website.

 

Viasano steekt van wal in Drogenbos

Op 28 maart organiseert de nationale coördinatie van Viasano een eerste vormingsdag voor het lokale team dat binnen de gemeente zal instaan voor het project. De lokale actoren werden eveneens uitgenodigd.

De doelstelling van de opleiding is om de werkwijze van Viasano toe te lichten, het lokale team in te wijden in de determinanten van overgewicht, voeding en gedragsverandering en hun te leren hoe de lokale actoren te betrekken bij de verdere uitrol van het project.

De nationale coördinatie zal het Viasano-programma, de organisatie, acties en materialen voorstellen. Prof. Jan Vinck, psycholoog en specialist in gedragsverandering, zal uit leggen waarom en hoe gedragsverandering bepaald wordt door een verandering in de omgeving van het gezin.

Het onderdeel over voeding wordt begeleid door Lisette van Loosdrecht, diëtiste. Naast meer uitleg over het voedingsevenwicht, zal zij dieper ingaan op thema’s die van belang kunnen zijn voor de scholen: het tussendoortje, water en andere dranken en de brooddoos.

De Viasano-vorming heeft een positieve insteek, baseert zich op concrete oplossingen die een geleidelijke verandering teweegbrengen en die duurzaam zijn voor het doelpubliek. De bedoeling is om het lokale team en de lokale actoren te ondersteunen en te mobiliseren om zo evenwichtige voeding en dagelijkse lichaamsbeweging te stimuleren.

Viasano-workshops voor dagelijkse kost

Omdat het klaarmaken van een evenwichtige, goedkope en lekkere maaltijd toch een minimum aan tijd achter het fornuis vraagt, creëerde Viasano kookworkshops in samenwerking met het Instituut Paul Lambin. De workshops ontstonden in de nasleep van de laatste Viasano-campagne “Slimmer eten”. De doelstelling van die campagne was om gezinnen te helpen beter te eten voor een klein budget, zonder aan smaak in te boeten.

Zo’n kookworkshop duurt 4 uur en bestaat uit 3 onderdelen: een beetje theorie over evenwichtige voeding, uitgaande van de kennis van de deelnemers, het bereiden van de verschillende gerechten (voorgerecht of soep, hoofdgerecht, dessert) en samen eten (zo’n 10 tot 12 personen) waarbij ieder zijn mening over de gerechten deelt, tips uitgewisseld worden en de prijs van de maaltijd besproken wordt (totale kost van de boodschappen gedeeld door het aantal gerechten). De workshop is ook de ideale gelegenheid om de Viasano-materialen te verdelen: de onderlegger met weekmenu voor max. € 133 voor een gezin van 4, een overzichtstabel met eiwitbronnen, geklasseerd volgens 2 criteria (voedingswaarde en prijs) en 9 recepten voor lekkere en eenvoudige gerechten.

De eerste workshop vond plaats op 12 december in Bergen, in de keuken van een restaurant, met het personeel van familiehulp. Zij bereidden soep, typisch Belgische kost (stoofvlees en gegratineerd witloof) en enkele dessertjes (chocolademousse en appelpizza). Enkele dagen later organiseerde het plaatselijke team in Bergen een kookworkshop rond feestmenu’s aan een zacht prijsje. Op 6 maart was het de beurt aan Modave. De gemeente organiseerde een kookworkshop voor de begunstigden van het OCMW. De deelnemers verbaasden zich over de kostprijs van de maaltijd: soep, hoofdgerecht en dessert voor € 2 per persoon! Hasselt plant op 18 maart 2 kookworkshops rond het thema “budgetvriendelijk koken”.

  20170306_124349 - copie

De Week van de Diëtist in Vlaanderen

De Vlaamse beroepsvereniging van diëtisten, VBVD, organiseert naar jaarlijkse traditie de Week Van De Diëtist van 20 – 26 maart 2017. Thema is: Buitenaards lekker gezond eten. De doelgroep: kinderen en hun omgeving.

In de Week van de Diëtist wil de VBVD duidelijk maken dat de gediplomeerde diëtist opgeleid is om betrouwbaar advies te geven over voeding in een gezonde leefstijl. En dat voor elke leeftijd. En in elke situatie.

Een peuter heeft andere voedingsbehoeften dan een tiener of adolescent. Maar ook een (top-) sporter heeft voordeel aan een betrouwbaar voedingsadvies. De diëtist luistert en geeft advies op maat, aangepast aan de behoefte van de zorgvrager.

Kinderen begrijpen best dat gezond goed is voor hen

Hoe jonger je start met gezonde eet-en beweeggewoonten, hoe meer kans je hebt om deze goede gewoonten de rest van je leven mee te nemen. Het is belangrijk dat kinderen leren om gezonde voedingskeuzes te maken. Zodat ze begrijpen wat voeding en beweging doen met je lichaam, en welke voordelen ze daar uithalen.

Kinderen leren genieten van gezonde voeding hoeft niet moeilijk te zijn. Diëtisten kunnen hierbij helpen met eenvoudige tips en tricks. Maar wat is gezond? Mogen ze nog wel brood? En melk? Een gekookt eitje? Weet jij het nog? Ouders hebben veel vragen en twijfels.
Wees gerust, alle voedingsmiddelen op de Belgische markt passen in een gezonde voeding, zolang je ze een juiste plaats geeft en varieert. Een snoepje mag, maar bij voorkeur niet vaker dan 1 x per dag. Fruit en groenten, in alle kleuren en bij elke maaltijd is dan weer een uitstekend idee.

 Tips voor de ouders

  • Geef het goede voorbeeld: Neem de tijd om te genieten van een ontbijt. Dan gaan de kinderen dat ook doen. Maak afspraken om water te drinken aan tafel. Drink zelf ook water.
  • Eet samen aan tafel: Neem de tijd voor je maaltijd en geniet van elke hap.
  • Samen meer bewegen: Het kan niet dat je als ouder vanuit je zetel voor TV, met een pak chips op de schoot, aan je kind vraagt om meer te bewegen. Trouwens, elk kind vindt het een feest om samen met papa of mama te ravotten of te voetballen in de tuin. Geen voetballer? Maak een wandeling na het eten of in het weekend en maak er een gezellig ‘us-time’ moment van. …En op school? Waarom niet de trappen op lopen in plaats van stilletjes te stappen. Lekker veel lawaai. Hoe fijn kan dat zijn.
  • Het hele gezin doet mee: Gezond eten en gezond leven is een bonus voor de hele familie. Laat alle kinderen mee beslissen welke groenten en fruit er op de boodschappenlijst komen. Voor elke dag een andere kleur. Laat ze een weekplan op een groot papier tekenen en kruisjes zetten wanneer zij hun twee stuks fruit en drie porties* groenten hebben gegeten, die dag. Gezond en gevarieerd eten wordt zo een sport waar iedereen plezier in heeft. (*3 porties = 200 g bij de warme maaltijd en ongeveer 100 g rauwkost tussendoor of bij de broodmaaltijd)
  • Gezond eten is fun: gezond eten heeft niets met dieet te maken. Het is kiezen voor lekkere voeding die je gelukkig maakt, en je voldoende energie geeft om de hele dag actief te zijn. Trouwens, kinderen mogen helemaal niet zomaar op dieet. Die moeten nog groeien.
  • Gezondheid in zicht: Maak het jezelf en de kinderen makkelijk: zet fruit en groenten in het zicht zodat ze voor het grijpen liggen. Leg snoep en koekjes dan weer uit het zicht, achteraan in de bovenste kast.
  • Elk snoepje is een feest: in een gezond gezin zijn snoepjes niet verboden, op voorwaarde dat je het slim aanpakt en van elk snoepje een waar feest maakt. Bij een bijzondere gelegenheid, in het weekend, als een vriendje komt spelen, of een andere gelegenheid. Hou het bij 1 snoepje. Geen volle puntzak.
  • Maak goede afspraken: organiseer een gezinsvergadering en geef iedereen inspraak. Geef de juiste argumenten. Zorg ervoor dat iedereen zich in de gemaakte afspraken kan vinden. Zo is de kans groot dat ze zich ook houden aan de afspraken.
  • Geef positieve aanmoedigingen: Voor een gezond zelfbeeld van elk gezinslid is het belangrijk om negatieve of kwetsende opmerkingen over het lichaam te vermijden. Positieve opmerkingen over: ‘Wat heb je flink gestapt! ‘Of , ‘Fijn dat je zo goed meedoet met ons!’, zijn opstekers die je kinderen meer zelfvertrouwen geven.
  • Zorg voor regelmaat: Regelmaat geeft rust. Ook voor kinderen. Eten doen we aan tafel en op vaste tijdstippen. Er zijn drie hoofdmaaltijden en max 3 tussendoortjes.
  • Zorg voor afwisseling: Varieer je menu. Laat ze mee zoeken naar nieuwe variaties in de vele kookboeken of op internet.
  • Lekker makkelijk: Heb je op vrijdag geen zin om uitgebreid te koken? Maak zelf een lekkere pizza met een kant en klare pizzadeeg, wat tomatenpulp met een gestoofd sjalotje, alle restjes van de groenten er op. Beetje geraspte kaas. Even in de oven en klaar. Nog leuker wordt het als de kinderen mogen meehelpen om hun eigen pizza te maken.
  • Gezond eten hoeft niet duur te zijn: Kies resoluut voor seizoensgroenten. Die zijn goedkoper omdat er een groot aanbod is. De porties vlees en vis hoeven echt niet zo groot. Afhankelijk van de leeftijd van het kind verschilt de behoefte aan vlees en vis. Maar ga hiervan uit: voor een volwassene is 100 g vlees of vis per dag (dus alles wat je over een hele dag eet) voldoende. Trouwens, waarom niet eens vegetarisch koken? Peulvruchten zijn een prima alternatief en helemaal niet duur. Blik en diepvries zijn ook een goed alternatief voor verse groenten. Ze worden ingemaakt als de groenten het meest vers en goedkoop zijn.

Activiteiten gedurende de Week van de Diëtist

Meer dan 300 diëtisten in Vlaanderen werken actief mee aan de Week van de Diëtist. Verschillende activiteiten worden georganiseerd in scholen, in de praktijk van de diëtist of in het ziekenhuis. Zie ook op https://www.facebook.com/WeekVanDeDietist/

Een diëtist in je buurt?

Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten (VBVD). Tel : 02 380 80 98 of info@vbvd.be Of kijk even op de website:   www.vbvd.be

 Dit logo staat garant voor een erkende diëtist

LOGO vbvd