Vergoeding van diëtistensessies voor kinderen met overgewicht

Overgewicht en obesitas zijn twee zeer belangrijke problemen op het vlak van de volksgezondheid. Zowel op Europees als op mondiaal niveau neemt het aantal mensen met overgewicht en obesitas toe en bereikt het alarmerende proporties. Overgewicht en obesitas zijn de oorzaak van veel gezondheidsproblemen, zoals de ontwikkeling van chronische ziekten, spierziekten en bepaalde kankers.
 

Kinderobesitas verhoogt het risico op obesitas, vroegtijdige dood en functionele beperkingen op volwassen leeftijd. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat ingrijpen in de voeding van kinderen kan leiden tot aanzienlijk gewichtsverlies en dus tot een vermindering van het risico.

Minister De Block heeft daarom besloten om 5 miljoen euro ter beschikking te stellen voor de terugbetaling van dieetverstrekkingen bij de diëtist na doorverwijzing door de huisarts.

Kinderen met obesitas hebben binnenkort recht op een vergoeding voor 6 sessies van minstens 30 minuten wat overeenkomt met een behandelingsperiode van 6 maanden. De kinderen en hun ouders hoeven niet langer meer via gespecialiseerde centra te gaan. Het doel van deze wijziging is dan ook om de drempel voor een bezoeken aan de diëtist te verlagen.

Ongeveer 75.000 jonge patiënten zouden van deze maatregel kunnen profi

Scales

teren.

Werelddiabetesdag: Gezin blijkt belangrijke bron van steun bij aanpak diabetes

Op 14 november staat het thema ‘Diabetes en Familie’ centraal tijdens de
28e editie van Wereld Diabetes Dag. Deze internationale VN-dag heeft als doel het grote publiek correct te informeren en te sensibiliseren over diabetes. Deze inspanningen zijn vandaag meer dan ooit nodig. Zowat elke 17 minuten krijgt iemand in Vlaanderen de diagnose van diabetes en het aantal diagnoses neemt alleen maar toe.

In Vlaanderen leven momenteel zo’n 400.000 gezinnen met diabetes. De impact van de diagnose diabetes op een gezin valt niet te onderschatten, maar zowel op emotioneel als praktisch vlak biedt het gezin ook heel wat steun en houvast voor mensen met diabetes. Dit was één van de bevindingen van een recente ledenbevraging van de Diabetes Liga.

Naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag laat deze organisatie mensen met diabetes en hun familie zelf aan het woord. De Diabetes Liga vraagt via deze en andere getuigenissen aandacht voor diabetes en de impact daarvan op
het gezinsleven. 

Een te hoog gewicht is een van de belangrijkste risicofactoren voor kinderen

De « Global Burden of Disease » (GBD) studie geeft ons de mogelijkheid om verschillende risicofactoren te identificeren die gelinkt zijn aan een kortere levensverwachting. 

De laatste gegevens (2017) voor België bevestigen dat overgewicht bij kinderen een belangrijke risicofactor is. Overgewicht maakt deel uit van de risicofactoren die een impact hebben op de gezondheid van kinderen en waarvan spijtig genoeg de prevalentie blijft stijgen gedurende de laatste jaren. Bij de algemene bevolking hebben voedingsgerelateerde factoren nog een grotere impact op de gezondheid dat enkel het gewicht op zich. 

Top 5 risicofactoren bij kinderen versus de algemene bevolking (GBD 2017)

5-14 jaar

Algemene bevolking

1 Ondervoeding van mama en kind (laag geboortegewicht, vroeggeboorte, ijzertekort enz. ) 

2 Kindermishandeling

3 Alcohol

4 een te hoge BMI

. ..

16 voedingsgerelateerde risico’s

 

1 Roken

2 Een verhoogde glycemie

3 Voedingsgeralateerde risico’s

4 Bloeddruk

5 een te hoge BMI

 

 

 

 

TOP 10 van voedingsgerelateerde risico’s

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Te weinig volkoren graanproducten

Te weinig fruit

Te weinig noten en zaden

Te veel zout

Te weinig groenten

Te weinig omega 3

Te weinig vezels

Te weinig peulvruchten

Te veel verwerkte vleeswaren

Te veel gesuikerde dranken

 

Bron Global Burden Disease (GBD 2017; Institute for Health Metrics and Evaluation. University of Washington. https://vizhub.healthdata.org/gbd-compare/

Hasselt: training ‘voeding bij jonge kinderen’ door Kind en Gezin en Viasano

In navolging van de laatste Viasano campagne ‘Gezonde voeding…T’is voor het leven!’ werd een tweedelige cursus op poten gezet door Viasano in samenwerking met Kind en Gezin Hasselt. De cursus ging door op 11 en 18 oktober in het Huis van het Kind te Hasselt.

Het objectief van de training was enerzijds om de werknemers van Opvoedingswinkels, Huis van het Kind, … extra nutritionele kennis aan te reiken rond voeding bij jonge kinderen. Anderzijds werd er nagedacht over welke materialen nodig zouden zijn in het werkveld om de vaak ‘complexe’ materie rond voeding op een meer toegankelijke manier aan te brengen bij de doelgroep van de Opvoedingswinkels en Huis van het Kind.

Met 22 deelnemers was deze eerste cursus meteen een groot succes.  Alle deelnemers keerden met een rugzak vol opgedane kennis en inspiratie terug naar huis om aan de slag te gaan. Veel vragen omtrent praktische voedingsproblemen bij kleine kinderen kwamen aan bod: ‘wat als het kind geen groenten wil proeven’, ‘welk soort brood is aanbevolen bij kleine kinderen’, ‘wat zijn voorbeelden van gezond broodbeleg’, ‘hoeveel melkproducten en welk soort melkproducten moeten peuters innemen’, ‘hoe leer je nieuwe voedingsmiddelen proeven’… Heel wat antwoorden kan men reeds terug vinden in de brochures en op de website van Kind en Gezin en Viasano. Wat betreft didactisch materiaal, liggen de noden vooral bij praktische, makkelijk te begrijpen en visuele documentatie met een focus op voedingsmiddelen en maaltijden bij allochtone culturen.
Viasano zal in de loop van het jaar op basis van de feedback uit deze workshop verder concreet didactisch materiaal ontwikkelen.

Ruim een op de drie Belgen beweegt onvoldoende

Ruim een op de drie Belgen beweegt onvoldoende. België scoort daarmee onder het internationale gemiddelde. Vooral vrouwen komen te weinig aan bewegen toe.

Stapels wetenschappelijke literatuur hebben het al bewezen: bewegen is gezond. Wie fysiek actief is, loopt minder kans op cardiovasculaire aandoeningen, hypertensie, diabetes en borst- en darmkanker. Wie meer beweegt, voelt zich mentaal ook beter, kan dementie vertragen en kan beter een gezond gewicht bewaren.

Dat zijn ook de redenen waarom de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het onvoldoende bewegen tegen 2025 met tien procent wil terugdringen. De WHO definieert voldoende bewegen als 150 minuten per week bewegen aan matige intensiteit (bijvoorbeeld fietsen of stevig wandelen) en 75 minuten aan een hoge intensiteit (bijvoorbeeld stevig doorzwemmen) of een evenwaardige combinatie van beiden.

Uit een internationale studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet, blijkt nu dat de WHO-ambitie tegen 2025 niet gehaald wordt, tenzij beleidsmakers ingrijpen. De studie, die gegevens van 358 onderzoeken uit 168 landen verzamelt, toont aan dat 27,5 procent van de bevolking onvoldoende beweegt. Mannen (23,4 procent) doen het iets beter dan vrouwen (31,7 procent).

België doet het, net als veel andere westerse landen, slechter dan het wereldwijde gemiddelde. In België beweegt 35,7 procent van de bevolking te weinig. Vooral vrouwen komen onvoldoende aan bewegen toe (vier op de tien vrouwen, tegenover drie op de tien mannen).

https://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(18)30357-7/fulltext

Drogenbos fietst na een gezond ontbijt

Op 16/09 nam de 8ste editie plaats van de fietsdag in Drogenbos. De dag werd gestart met een gezellig gezond ontbijt in samenwerking met Viasano. Vers fruit, melk, muesli, volkoren brood, confituur, magere yoghurt, thé en koffie maakten deel uit van het gezonde aanbod.

Meer dan 60 personen namen deel aan de fietstocht van 22km. De grote opkomst van sportliefhebbers en de zon heeft gezorgd voor een fijne ochtend. Pret en sport waren dus echt de sleutelwoorden van deze fietsdag.

Viasano voert campagne!

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan en dit is voor Viasano dé gelegenheid om de lokale politiek extra te sensibiliseren omtrent hun rol met betrekking tot de gezondheid van de burgers.

Overgewicht en obesitas zijn twee zeer belangrijke thema’s op het gebied van volksgezondheid. Zowel op Europees als mondiaal niveau, stijgt het aantal personen die lijden aan overgewicht of obesitas en bereikt het alarmerende proporties. Overgewicht en obesitas zijn de oorzaak van veel gezondheidsproblemen, zoals de ontwikkeling van chronische aandoeningen, spierziekten en bepaalde kankers.

In België heeft 45% van de bevolking (3-64 jaar) een te hoge BMI: 29% heeft overgewicht en 16% is obees.

Goede voedingsgewoontes en voldoende beweging zijn van groot belang bij de preventie van overgewicht en obesitas.

Viansano wil gedurende de verkiezingsperiode het belang van een gezonde omgeving in de schrijnwerpers zetten en heeft daarom in totaal 120 gemeentes aangeschreven met oa. de nieuwe Viasano brochure en infographic.

Van 17 tot 23 september : Marche en Moeskroen zetten Viasano in de kijker

Elk jaar bij de start van het nieuwe schooljaar, worden in de gemeentes Marche-en-Famenne en Moeskroen de lokale politiek en de gehele bevolking gemobiliseerd rond het thema: “Beter eten, meer bewegen…daar gaan we voor”. De scholen, verenigingen, gezondheidsprofessionals en winkels organiseren allen verschillende activiteiten voor jong en oud.  

Een belangrijke actie in Marche-en-Famenne werd « Défi mobilité » die doorging op 18 september. Het objectief was om alle leerlingen te mobiliseren om te voet, met de fiets, met rolschaatsen of de step naar school te komen. Op school werden ze verwacht met een gezond ontbijt met lokale producten: bruin brood, confituur, melk, yoghurt, kaas, ham fruit en appelsap. 11 scholen namen deel aan dit initiatief met in totaal 2000 deelnemende leerlingen. 

In Moeskroen, was de tentoonstelling Pla Net Market een topper. De Observatoire de la Santé du Hainaut organiseerde een tentoonstelling  in de vorm van een winkel waarbij de bezoekers onder begeleiding meer konden leren over hoe je best je boodschappen doet in het kader van gezonde eetgewoontes.  Een ander groot succes: de lezing van Nicolas Guggenbühl rond het thema « Voeding: info of intoxicatie ? ». Een lezing vol humor rond de vooroordelen rond bepaalde voedingsmiddelen, gecombineerd met nuttige tips om gezond en lekker te eten.  

Het programma  in Moeskroen

Het programma in Marche

 

Een zomer vol Viasano-activiteiten

Viasano biedt verschillende ideeën aan voor animaties, workshops en stages die door de gemeentes georganiseerd worden.
Hierbij een aantal animatievoorbeelden om kinderen en jongeren gezonder te doen eten en meer te doen bewegen.

In Mont-à-Leux, sociale buurt van Moeskroen, hebben begeleiders kinderen gesensibiliseerd rond het belang en het plezier van fruit eten. Dit deden ze op basis van een verhaal: kamishibai.
Gedurende de laatste dag van “Eté solidaire” werd een kookworkshop georganiseerd. (Eté solidaire is een project dat gesteund word door Wallonië om een eerste werkervaring te bieden aan 15-21 jarigen). Op het menu : hamburger met kip, rauwkost, en als dessert een watermeloenpizza met Viasano-chocomousse.

In Nijvel, werd er door kinderen in de gemeenschappelijk tuin Sainte-Barbe confituur gemaakt. Op deze gemoedelijke locatie wordt de mogelijkheid gegeven om onder begeleiding zaadjes te planten, fruit en groenten te plukken. Dit zomer-initiatief was een groot succes voor groot en klein en zal volgend jaar hernieuwd worden.

In Marche en Famenne heeft het departement Gezondheid, verantwoordelijk voor het Viasano-programma, aan verschillende activiteiten deelgenomen met als objectief : de promotie van een gezonde voeding. Er werd een partnership ontwikkeld tussen Gal Romana en Resto du Cœur, hierbij worden gemakkelijke recepten ontwikkeld gebaseerd op de inhoud van de voedselpakketten die door Resto du Coeur uitgedeeld worden.

In het kader van een kamp voor 4/6 jarigen dat in Juli plaatsvond met als thema ‘ontwikkeling, motoriek en koken’ heeft het departement Gezondheid een kookatelier georganiseerd.
De tweede dag hebben de kinderen verschillende kruiden ontdekt (peterselie, basilicum, bieslook) die ze met gesloten ogen op basis van de geur moesten herkennen.
Daarna maakten ze kruidenkaas als gezond broodbeleg. Op het einde van het kamp kreeg elk kind een diploma en het receptenboek.

En om de zomer in schoonheid te beëindigen, zal vanuit het departement Gezondheid een stand met water en fruit voorzien worden voor de kinderen die aan de Waha Jogging deelnemen op 31 augustus.

Workshop “babyvoeding” in Moeskroen

De kinderdagverblijven ‘Coccinelles’ en ‘Bambino’ hebben 2 workshops georganiseerd omtrent gezonde voeding bij de allerkleinsten. Deze workshops zijn tot stand gekomen dankzij de samenwerking tussen de kinderdagverblijven en het Gezondheidshuis en kadert in de laatste Viasano campagne ‘Gezond leven, ’t is voor ’t leven’.
25 ouders konden samen overleggen, kregen antwoord op hun vragen en kregen praktisch materiaal en tips mee naar huis.

De belangrijkste vragen van de ouders:
• Hoe stel je een gezond ontbijt en avondmaal samen?
• Wanneer start je met het avondmaal?
• Hoe weet je zeker dat je kind een melkallergie heeft?
• Moeten ‘sporen van melk’ vermeden worden bij een melkallergie?
• Kan sojamelk gebruikt worden bij melkallergie?

Andere workshops en materiaal zoals een receptenboek voor peuters worden voorzien in de maand oktober.