Ruim een op de drie Belgen beweegt onvoldoende

Ruim een op de drie Belgen beweegt onvoldoende. België scoort daarmee onder het internationale gemiddelde. Vooral vrouwen komen te weinig aan bewegen toe.

Stapels wetenschappelijke literatuur hebben het al bewezen: bewegen is gezond. Wie fysiek actief is, loopt minder kans op cardiovasculaire aandoeningen, hypertensie, diabetes en borst- en darmkanker. Wie meer beweegt, voelt zich mentaal ook beter, kan dementie vertragen en kan beter een gezond gewicht bewaren.

Dat zijn ook de redenen waarom de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het onvoldoende bewegen tegen 2025 met tien procent wil terugdringen. De WHO definieert voldoende bewegen als 150 minuten per week bewegen aan matige intensiteit (bijvoorbeeld fietsen of stevig wandelen) en 75 minuten aan een hoge intensiteit (bijvoorbeeld stevig doorzwemmen) of een evenwaardige combinatie van beiden.

Uit een internationale studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet, blijkt nu dat de WHO-ambitie tegen 2025 niet gehaald wordt, tenzij beleidsmakers ingrijpen. De studie, die gegevens van 358 onderzoeken uit 168 landen verzamelt, toont aan dat 27,5 procent van de bevolking onvoldoende beweegt. Mannen (23,4 procent) doen het iets beter dan vrouwen (31,7 procent).

België doet het, net als veel andere westerse landen, slechter dan het wereldwijde gemiddelde. In België beweegt 35,7 procent van de bevolking te weinig. Vooral vrouwen komen onvoldoende aan bewegen toe (vier op de tien vrouwen, tegenover drie op de tien mannen).

https://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(18)30357-7/fulltext

Drogenbos fietst na een gezond ontbijt

Op 16/09 nam de 8ste editie plaats van de fietsdag in Drogenbos. De dag werd gestart met een gezellig gezond ontbijt in samenwerking met Viasano. Vers fruit, melk, muesli, volkoren brood, confituur, magere yoghurt, thé en koffie maakten deel uit van het gezonde aanbod.

Meer dan 60 personen namen deel aan de fietstocht van 22km. De grote opkomst van sportliefhebbers en de zon heeft gezorgd voor een fijne ochtend. Pret en sport waren dus echt de sleutelwoorden van deze fietsdag.

Viasano voert campagne!

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan en dit is voor Viasano dé gelegenheid om de lokale politiek extra te sensibiliseren omtrent hun rol met betrekking tot de gezondheid van de burgers.

Overgewicht en obesitas zijn twee zeer belangrijke thema’s op het gebied van volksgezondheid. Zowel op Europees als mondiaal niveau, stijgt het aantal personen die lijden aan overgewicht of obesitas en bereikt het alarmerende proporties. Overgewicht en obesitas zijn de oorzaak van veel gezondheidsproblemen, zoals de ontwikkeling van chronische aandoeningen, spierziekten en bepaalde kankers.

In België heeft 45% van de bevolking (3-64 jaar) een te hoge BMI: 29% heeft overgewicht en 16% is obees.

Goede voedingsgewoontes en voldoende beweging zijn van groot belang bij de preventie van overgewicht en obesitas.

Viansano wil gedurende de verkiezingsperiode het belang van een gezonde omgeving in de schrijnwerpers zetten en heeft daarom in totaal 120 gemeentes aangeschreven met oa. de nieuwe Viasano brochure en infographic.

Van 17 tot 23 september : Marche en Moeskroen zetten Viasano in de kijker

Elk jaar bij de start van het nieuwe schooljaar, worden in de gemeentes Marche-en-Famenne en Moeskroen de lokale politiek en de gehele bevolking gemobiliseerd rond het thema: “Beter eten, meer bewegen…daar gaan we voor”. De scholen, verenigingen, gezondheidsprofessionals en winkels organiseren allen verschillende activiteiten voor jong en oud.  

Een belangrijke actie in Marche-en-Famenne werd « Défi mobilité » die doorging op 18 september. Het objectief was om alle leerlingen te mobiliseren om te voet, met de fiets, met rolschaatsen of de step naar school te komen. Op school werden ze verwacht met een gezond ontbijt met lokale producten: bruin brood, confituur, melk, yoghurt, kaas, ham fruit en appelsap. 11 scholen namen deel aan dit initiatief met in totaal 2000 deelnemende leerlingen. 

In Moeskroen, was de tentoonstelling Pla Net Market een topper. De Observatoire de la Santé du Hainaut organiseerde een tentoonstelling  in de vorm van een winkel waarbij de bezoekers onder begeleiding meer konden leren over hoe je best je boodschappen doet in het kader van gezonde eetgewoontes.  Een ander groot succes: de lezing van Nicolas Guggenbühl rond het thema « Voeding: info of intoxicatie ? ». Een lezing vol humor rond de vooroordelen rond bepaalde voedingsmiddelen, gecombineerd met nuttige tips om gezond en lekker te eten.  

Het programma  in Moeskroen

Het programma in Marche

 

Een zomer vol Viasano-activiteiten

Viasano biedt verschillende ideeën aan voor animaties, workshops en stages die door de gemeentes georganiseerd worden.
Hierbij een aantal animatievoorbeelden om kinderen en jongeren gezonder te doen eten en meer te doen bewegen.

In Mont-à-Leux, sociale buurt van Moeskroen, hebben begeleiders kinderen gesensibiliseerd rond het belang en het plezier van fruit eten. Dit deden ze op basis van een verhaal: kamishibai.
Gedurende de laatste dag van “Eté solidaire” werd een kookworkshop georganiseerd. (Eté solidaire is een project dat gesteund word door Wallonië om een eerste werkervaring te bieden aan 15-21 jarigen). Op het menu : hamburger met kip, rauwkost, en als dessert een watermeloenpizza met Viasano-chocomousse.

In Nijvel, werd er door kinderen in de gemeenschappelijk tuin Sainte-Barbe confituur gemaakt. Op deze gemoedelijke locatie wordt de mogelijkheid gegeven om onder begeleiding zaadjes te planten, fruit en groenten te plukken. Dit zomer-initiatief was een groot succes voor groot en klein en zal volgend jaar hernieuwd worden.

In Marche en Famenne heeft het departement Gezondheid, verantwoordelijk voor het Viasano-programma, aan verschillende activiteiten deelgenomen met als objectief : de promotie van een gezonde voeding. Er werd een partnership ontwikkeld tussen Gal Romana en Resto du Cœur, hierbij worden gemakkelijke recepten ontwikkeld gebaseerd op de inhoud van de voedselpakketten die door Resto du Coeur uitgedeeld worden.

In het kader van een kamp voor 4/6 jarigen dat in Juli plaatsvond met als thema ‘ontwikkeling, motoriek en koken’ heeft het departement Gezondheid een kookatelier georganiseerd.
De tweede dag hebben de kinderen verschillende kruiden ontdekt (peterselie, basilicum, bieslook) die ze met gesloten ogen op basis van de geur moesten herkennen.
Daarna maakten ze kruidenkaas als gezond broodbeleg. Op het einde van het kamp kreeg elk kind een diploma en het receptenboek.

En om de zomer in schoonheid te beëindigen, zal vanuit het departement Gezondheid een stand met water en fruit voorzien worden voor de kinderen die aan de Waha Jogging deelnemen op 31 augustus.

Workshop “babyvoeding” in Moeskroen

De kinderdagverblijven ‘Coccinelles’ en ‘Bambino’ hebben 2 workshops georganiseerd omtrent gezonde voeding bij de allerkleinsten. Deze workshops zijn tot stand gekomen dankzij de samenwerking tussen de kinderdagverblijven en het Gezondheidshuis en kadert in de laatste Viasano campagne ‘Gezond leven, ’t is voor ’t leven’.
25 ouders konden samen overleggen, kregen antwoord op hun vragen en kregen praktisch materiaal en tips mee naar huis.

De belangrijkste vragen van de ouders:
• Hoe stel je een gezond ontbijt en avondmaal samen?
• Wanneer start je met het avondmaal?
• Hoe weet je zeker dat je kind een melkallergie heeft?
• Moeten ‘sporen van melk’ vermeden worden bij een melkallergie?
• Kan sojamelk gebruikt worden bij melkallergie?

Andere workshops en materiaal zoals een receptenboek voor peuters worden voorzien in de maand oktober.

Sport en voeding : de tips van Viasano

Wat steek je best in de sportzak van je kind? Moet een kind dat aan sport doet meer eten? Welke voedingsmiddelen en drank krijgen de voorkeur?
Viasano heeft een fiche ontwikkeld met concrete tips die je kan toepassen vanaf het nieuwe schooljaar.

Een nieuw Gezondheidshuis in Moeskroen

Vrijdag 1 Juni, in de straten van Moeskroen hoor je muziek, tientallen kinderen dansen op het podium nabij het Gemeentehuis, andere kinderen bereiden een grote fruitsalade, gezonde drankjes en hapjes zijn klaar om geserveerd te worden.

De inhuldiging van de nieuwe lokalen van het Gezondheidshuis gaat door in het bijzijn van scholen, de lokale politiek, vertegenwoordigers van verenigingen en burgers.
In de toespraak van burgemeester Mw. Aubert, en in aanwezigheid van Catherine Fonck, lid van de Commissie voor Volksgezondheid, wordt er aandacht besteed aan de geschiedenis en de evolutie van het Gezondheidshuis dat 10 jaar terug opgericht werd.

In 2007 engageert de stad zich in een gezondheidsbeleid waarbij de burgers een actieve rol innemen in de weg naar een goede gezondheid. Moeskroen neemt ook op dat moment deel aan het Viasano programma als pilootstad en wordt lid van ‘villes santé’ (WHO).
Vanaf dan is het Gezondheidshuis opgericht en een multidisciplinair team is er verantwoordelijk voor het werk op het terrein, organiseert er opleidingen en zorgt er voor zorg en permanentie in de wijk.
Het Gezondheidshuis is een referentie geworden in het kader van gezondheidspromotie, levenskwaliteit en welzijn voor iedereen.
Vandaag biedt het Gezondheidshuis verschillende diensten aan :
– De « Phare » : opvang en hulp voor personen die phychotrope middelen gebruiken
– Een sanitair lokaal met douche en wasmachine
– Een ontmoetingsplaats voor personen met relationele problemen of conflicten
– Een « alzheimer » huis die over dag personen met Alzheimer ontvangt
– Een keuken voor de organisatie van kookworkshops in samenwerking met Viasano.

Europese Dag tegen Obesitas – ‘Allen samen tegen obesitas’

Gedurende de Europese Dag tegen Obesitas die plaatsvond op 19 mei 2018 werd het thema ‘Allen samen tegen obesitas’ in de schijnwerpers gezet.
Het objectief? Door gezondheidsprofessionals, patiënten en de politieke gemeenschap rond dit thema te mobiliseren wil men de nood voor preventieve acties en de behandeling van obesitas op Europees en nationaal niveau beklemtonen. 

Een initiatief dat Viasano volledig ondersteunt: door de mobilisatie van alle lokale actoren in de Viasano steden en gemeenten willen we gezinnen helpen hun levensstijl op een grondige en duurzame manier te veranderen.
Gezonde voeding en beweging is immers niet louter een individuele verantwoordelijkheid, maar vraagt actie van de overheid, gezondheidswerkers, voedingsindustrie en vele stakeholders samen.

Jette : speelgoedkoffers voor de speelplaats

Op 20 maart, na de schooldag, huldigde de gemeenteschool Jacques Brel in Jette zijn nieuwe speelgoedkoffers in. Dit in aanwezigheid van Schepen van Gezondheid Dr. Paul Leroy, Schepen van Onderwijs Dhr. Geoffrey Lepers, het volledige schoolpersoneel , de ouders en leerlingen.
Elke cyclus kreeg 2 koffers ter beschikking gevuld met actief speelgoed gekozen door de kinderen en hun leerkrachten.
Ook de naschoolse opvang werd niet vergeten en kreeg eveneens een speelgoedkoffer ter beschikking.
De resultaten van de vragenlijsten die bij leerlingen en ouders werden afgenomen, werden met beeld gepresenteerd in de schoolzaal: “Met wat speelde je vroeger op school of thuis als je mijn leeftijd had?”
“…en met wat spelen kinderen van 6-8, 8-10 et 10-12 jaar vandaag ?”

213 kinderen van de lage school en 144 ouders werden rond hun spel en speelgoed bevraagd.
De enquête toont aan dat ouders meer actief waren dan hun kinderen en meer buiten speelden.
Bij de kinderen vanaf het 3de leerjaar stelt men een daling vast van het actief spelen door een grotere schermtijd.

Toch blijft de school een plaats waar actief gespeeld wordt gedurende de vrije momenten (speeltijden). Maar hoe kunnen we het actief spelen op school verder stimuleren? Dit was het objectief van het project.
Het idee van de speelgoedkoffers kwam snel ter sprake gezien het reeds beschikbare speelgoed op school gedurende de speeltijd. Dit speelgoed had reeds veel succes maar was echter beperkt aanwezig.

De school heeft kunnen genieten van een subsidie van de Gemeente et de financiële steun van het medisch huis Esseghem, gelegen in de straat van de school.
De speelgoedkoffers werden door de kinderen en hun leerkrachten samengesteld waarbij er extra aandacht ging naar het beheer van elke koffer.
De speelgoedkoffers hebben vanaf heden hun plaatsje gevonden in de leefomgeving van elke klas.