Nieuwe richtlijnen voor gezonde broodjes op school

Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits en Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen lanceren samen met het Vlaams Instituut Gezond Leven een gids met nieuwe, concrete richtlijnen voor gezonde broodjes op school. 7 op de 10 secundaire scholen bieden belegde broodjes of boterhammen aan, in basisscholen is dat 1 op de 10. De nieuwe gids geeft een aantal tips om stapsgewijs en in samenwerking met het schoolteam, ouders en leerlingen een evenwichtig broodjesaanbod samen te stellen.  

De afgelopen jaren werden al verschillende maatregelen genomen om het drank- en eetaanbod op scholen gezonder en gevarieerder te maken. Zo werd een engagementsverklaring afgesloten om tot een evenwichtiger dranken- en tussendoortjesbeleid te komen. Er werden ook richtlijnen opgemaakt om een evenwichtige maaltijd samen te stellen en meer aandacht te hebben voor groenten en fruit. Die maatregelen werken ook. 85% van de basisscholen biedt geen gezoete melk- en sojadranken meer aan en meer dan 70% van de secundaire scholen biedt niet langer gesuikerde frisdranken aan. Samen met de verschillende partners slagen de scholen er duidelijk in om stapsgewijs het aanbod evenwichtiger te maken.

Gezonde broodjes

Uit een bevraging van het Vlaams Instituut Gezond Leven blijkt dat bijna 7 op de 10 secundaire scholen belegde broodjes of boterhammen aanbiedt. Positief is dat meer dan 9 op de 10 van die scholen ook groenten voorziet bij de belegde broodjes. En 3 op de 4 biedt bruin of grijs brood aan. Maar het aanbod kan nog gevarieerder. Daarom werd nu in overleg met Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits, Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen en het Vlaams Instituut Gezond Leven een nieuwe gids samengesteld met concrete tips voor een gezonder en gevarieerder broodjesaanbod. De gids is een stappenplan om het aanbod geleidelijk aan en in overleg met ouders, leerlingen en het schoolteam aan te passen. Deze nieuwe richtlijnen zijn gebaseerd op de voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Dit gebeurde in opdracht van ministers Jo Vandeurzen en Hilde Crevits en met advies van onderwijspartners, individuele scholen, vertegenwoordigers voor ouders en scholieren, een aantal cateraars en de Unie van Belgische Cateraars, NICE, een aantal voedingsproducenten, FEVIA Vlaanderen en diëtisten.

4 stappen om tot een gezond broodjesaanbod te komen

De gids bevat een stappenplan om tot een gezond en meer gevarieerd broodjesaanbod te komen. De eerste stap is het huidige aanbod in kaart brengen. Met checklists die in de gids verwerkt zijn, kunnen de scholen aan de slag. Zo wordt snel duidelijk of er bijvoorbeeld voldoende volkorenbrood of tarwe gebruikt wordt, er voldoende fruit en groenten in het aanbod zitten en er bijvoorbeeld ook kip of kalkoen in het aanbod zitten. De tweede stap is het huidige aanbod vergelijken met de aanbevelingen. De derde stap is het effectief stapsgewijs aanpassen van het aanbod. De vierde en laatste stap is het voedingsbeleid van de school ook aan bod laten komen in de klas. 

Pak een volkorenbroodje, varieer, neem wat groentjes en smeren maar!

Het ideale broodje bestaat uit een bruin broodje of 2 sneden brood, een laagje minarine of mayonaise, 1 soort beleg en 50 tot 100 gram groenten. Het is vooral van belang dat er voldoende variatie mogelijk is. Zo kan je margarine wel eens afwisselen met boter. “Volkoren is de standaard”, zegt Loes Neven, senior stafmedewerker gezonde voeding bij het Vlaams Instituut Gezond Leven. “Dat hoeft niet per se brood te zijn, ook volkoren wraps, pasta, rijst, couscous of quinoa behoren tot de mogelijkheden.” 

Er zijn veel mogelijkheden om met beleg te variëren: een broodje met gegrilde paprika en pompoenspread bijvoorbeeld of mozzarella, kerstomaatjes en pesto of gebakken kip, rucola en noten.  De gids staat boordevol inspiratie om alternatieve versies te maken van klassiekers als een broodje smos of martino. Bij voorkeur zit er ook dagelijks een broodje met plantaardig beleg in het aanbod. Hiermee kan de school tegemoetkomen aan leerlingen die geen of minder vlees willen eten. 

Groenten blijven onontbeerlijk in een gezonde broodjeslunch. Een saladbar of een stevige groentesoep zijn een goed alternatief of mooie aanvulling om leerlingen te motiveren om meer en gevarieerd groenten te eten. Ook voor vis, vlees of gevogelte zijn de mogelijkheden eindeloos. Reepjes gebakken kip, gekookte zalm, sardientjes in blik, vers gehakt en rosbief krijgen de voorkeur op bereide vleeswaren op basis van rood vlees zoals salami of ham.  

Maak de gezonde keuze aantrekkelijk

Een gevarieerd aanbod broodjes voorzien is maar één deel van het verhaal. Ook de inrichting van de refter, het prijsbeleid en de presentatie van broodjes spelen een belangrijke rol in het maken van de gezonde keuze. Ook hiervoor staan een aantal tips in de gids. 

Aanpassen zonder weerstand

Het belangrijkste advies van de gids is echter: ga niet te drastisch te werk, pas het aanbod stap voor stap en in overleg met het schoolteam, keukenpersoneel, ouders en leerlingen aan.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Op school moedigen we leerlingen aan om gezond te leven. Dat betekent voldoende bewegen en gezond eten. Om scholen en leerlingen te inspireren zijn er al richtlijnen voor warme schoolmaaltijden en gezonde dranken en tussendoortjes. Nu komt daar ook een gids bij voor het broodjesaanbod. Het gaat om concrete tips om stapsgewijs en in overleg met het schoolteam, keukenpersoneel, ouders en leerlingen het aanbod uit te breiden en voldoende variatie te voorzien.”

Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen: “Jong geleerd is oud gedaan. Met de overkoepelende Vlaamse gezondheidsdoelstelling ‘De Vlaming leeft gezonder in 2025’ richten we ons daarom ook nadrukkelijk tot scholen. Dat loont, want goede voorbeelden trekken. We slaagden er al in om het frisdrankverbruik in de scholen terug te dringen en met deze focus op gezondere broodjes geven we een nieuwe impuls aan Gezonde Scholen.”

De gids kan via deze link geraadpleegd worden: https://www.gezondleven.be/files/onderwijs/Richtlijnen-voor-een-gezonde-broodjeslunch-op-school.pdf
 

Viasano Symposium: schrijf je nu gratis in!

Viasano Symposium: Steden en Gemeenten als draagvlak voor een gezondere leefomgeving.

26 april 2019, Nieuwgoed Gent

Klik hier voor het volledig programma en inschrijvingsformulier.

De directe leefomgeving is het aangrijpingspunt om mensen tot een gezonde levensstijl te verleiden
Dit is een belangrijke publieke opgave: leefstijlkeuzen maakt men weliswaar zelf, maar de inrichting en vormgeving van de leefomgeving is primair een publieke verantwoordelijkheid.

Tijdens het symposium op 26 april 2019 brengen we wetenschappelijk onderzoek, zorg en welzijn, ruimtelijke ordening, voeding en beweging bij elkaar om ideeën en initiatieven aan elkaar te verbinden en het samen te hebben over:
 

“Wat kunnen we nog meer doen om onze leefomgeving gezonder te maken?”
 
Wat gaat er goed, maar wat moet beter? Welke bevolkingsgroepen hebben extra aandacht nodig? Hoe kunnen verschillende partijen beter samenwerken voor meer resultaat?
 
Verschillende nationale en lokale initiatieven alsook vernieuwende projecten tonen concreet aan hoe de leefomgeving mensen kan aansporen tot gezond gedrag.

Lezing in Marche-en Famenne op 17/1/2019

De lezing omtrent “De voeding van de zwangere vrouw en het hele gezin” zal gegeven worden door Mw. Catherine Gelinne, pediatrische diëtiste. 

Programma : 

  • gewichtstoename gedurende de zwangerschap 
  • een evenwichtige voeding van de toekomstige mama, de baby en heel het gezin
  • voorstelling van het project “Geboren worden en opgroeien in een gezond gezin” 

Objectief van dit project: toekomstige mama’s en hun gezin helpen om gedurende en na de zwangerschapsperiode hun voedingsgewoonten te optimaliseren, fysiek actief te zijn en goed te slapen.

Gedurende de volledige zwangerschapsperiode tot de 18 maanden van het kind, zullen de mama’s in groepjes informatiesessies, kookworkshops, interactieve gesprekken en lezingen kunnen bijwonen van verschillende specialisten zoals diëtisten, slaap- en bewegingsexperten. 

Kerstfeesten hand in hand met Viasano

In sommige steden wordt er ook gedurende de kerstperiode gezond gegeten en bewogen. In Comines hebben meer dan 400 personen zich ingeschreven voor de ‘Kerstman-run’ die op 14 december gedurende de kerstmarkt doorging. Bij inschrijving kreeg elke deelnemer een verlichte kerstmuts en een rode t-shirt. Het startschot werd gegeven om 18u15 met de keuze uit een wandelparcours van 2,5 km of een loopparcours van 5 km. Bij aankomst werden de deelnemers beloond met een drankje en een mandarijn. 

In Moeskroen wordt er op 20 en 21 december ‘disco-soep’ georganiseerd op de marktplaats. 

 

 

Interactieve quiz van Viasano gedurende de Healthy Lunch bij Ferrero

De Healthy Lunch is een echte traditie geworden bij Ferrero. Veschillende keren in het jaar worden de werknemers uitgenodigd bij een gezonde lunch bestaande uit salades, gezonde broodjes en veggie wraps, om over een specifiek gezondheisdsthema te spreken. Thema’s zoals roken, slapen, superfoods en stress werden reeds in het verleden aangehaald. Dit jaar werd extra aandacht gegeven aan de basis van een gezonde voeding gedurende de 2 sessies die in de maand November en December georganiseerd werden. Een interactieve sessie met als rode draad: de 5 gouden regels voor een gezonde voeding: nl. ‘Smart start of the day’ ; ‘Snack Smart’ ; ‘Cook Smart’ ; ‘Shop Smart’ et ‘Act Smart with foodtrends’.

Via een interactieve App kon het publiek deelnemen aan de quiz. Verschillende vooroordelen rond bepaalde diëten en voedingsmiddelen werden terug in perspectief gebracht. Een sessie vol interactiviteit en tips voor een gezonde voeding. 

 

De CEDE en Viasano worden partners

De CEDE (Club Européen des Diététiciens de l’Enfance) zal extra expertise aanbrengen aan de Viasano projecten omtrent het thema van de eerste 1000 dagen van het kind. 

De CEDE verenigt de pediatrische diëtisten vanuit België, Frankrijk, Luxemburg en Zwitserland en wordt als referentie gezien betreffende de voeding van het kind, van conceptie tot de adolescentie. 

De missies bestaan uit:

  • Promoten van gezonde voeding bij gezonde en zieke kinderen 
  • Continue opleiding, validatie en versterking van de competenties van pediatrische diëtisten 
  • Informeren en opleiden van gezondheidsprofessionals omtrent voeding bij kinderen
  • Deelname aan gezondheidspromotie m.b.t. voeding bij kinderen. 

Voor meer info, klik hier CEDE

Vergoeding van diëtistensessies voor kinderen met overgewicht

Overgewicht en obesitas zijn twee zeer belangrijke problemen op het vlak van de volksgezondheid. Zowel op Europees als op mondiaal niveau neemt het aantal mensen met overgewicht en obesitas toe en bereikt het alarmerende proporties. Overgewicht en obesitas zijn de oorzaak van veel gezondheidsproblemen, zoals de ontwikkeling van chronische ziekten, spierziekten en bepaalde kankers.
 

Kinderobesitas verhoogt het risico op obesitas, vroegtijdige dood en functionele beperkingen op volwassen leeftijd. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat ingrijpen in de voeding van kinderen kan leiden tot aanzienlijk gewichtsverlies en dus tot een vermindering van het risico.

Minister De Block heeft daarom besloten om 5 miljoen euro ter beschikking te stellen voor de terugbetaling van dieetverstrekkingen bij de diëtist na doorverwijzing door de huisarts.

Kinderen met obesitas hebben binnenkort recht op een vergoeding voor 6 sessies van minstens 30 minuten wat overeenkomt met een behandelingsperiode van 6 maanden. De kinderen en hun ouders hoeven niet langer meer via gespecialiseerde centra te gaan. Het doel van deze wijziging is dan ook om de drempel voor een bezoeken aan de diëtist te verlagen.

Ongeveer 75.000 jonge patiënten zouden van deze maatregel kunnen profi

Scales

teren.

Werelddiabetesdag: Gezin blijkt belangrijke bron van steun bij aanpak diabetes

Op 14 november staat het thema ‘Diabetes en Familie’ centraal tijdens de
28e editie van Wereld Diabetes Dag. Deze internationale VN-dag heeft als doel het grote publiek correct te informeren en te sensibiliseren over diabetes. Deze inspanningen zijn vandaag meer dan ooit nodig. Zowat elke 17 minuten krijgt iemand in Vlaanderen de diagnose van diabetes en het aantal diagnoses neemt alleen maar toe.

In Vlaanderen leven momenteel zo’n 400.000 gezinnen met diabetes. De impact van de diagnose diabetes op een gezin valt niet te onderschatten, maar zowel op emotioneel als praktisch vlak biedt het gezin ook heel wat steun en houvast voor mensen met diabetes. Dit was één van de bevindingen van een recente ledenbevraging van de Diabetes Liga.

Naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag laat deze organisatie mensen met diabetes en hun familie zelf aan het woord. De Diabetes Liga vraagt via deze en andere getuigenissen aandacht voor diabetes en de impact daarvan op
het gezinsleven. 

Een te hoog gewicht is een van de belangrijkste risicofactoren voor kinderen

De « Global Burden of Disease » (GBD) studie geeft ons de mogelijkheid om verschillende risicofactoren te identificeren die gelinkt zijn aan een kortere levensverwachting. 

De laatste gegevens (2017) voor België bevestigen dat overgewicht bij kinderen een belangrijke risicofactor is. Overgewicht maakt deel uit van de risicofactoren die een impact hebben op de gezondheid van kinderen en waarvan spijtig genoeg de prevalentie blijft stijgen gedurende de laatste jaren. Bij de algemene bevolking hebben voedingsgerelateerde factoren nog een grotere impact op de gezondheid dat enkel het gewicht op zich. 

Top 5 risicofactoren bij kinderen versus de algemene bevolking (GBD 2017)

5-14 jaar

Algemene bevolking

1 Ondervoeding van mama en kind (laag geboortegewicht, vroeggeboorte, ijzertekort enz. ) 

2 Kindermishandeling

3 Alcohol

4 een te hoge BMI

. ..

16 voedingsgerelateerde risico’s

 

1 Roken

2 Een verhoogde glycemie

3 Voedingsgeralateerde risico’s

4 Bloeddruk

5 een te hoge BMI

 

 

 

 

TOP 10 van voedingsgerelateerde risico’s

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Te weinig volkoren graanproducten

Te weinig fruit

Te weinig noten en zaden

Te veel zout

Te weinig groenten

Te weinig omega 3

Te weinig vezels

Te weinig peulvruchten

Te veel verwerkte vleeswaren

Te veel gesuikerde dranken

 

Bron Global Burden Disease (GBD 2017; Institute for Health Metrics and Evaluation. University of Washington. https://vizhub.healthdata.org/gbd-compare/

Hasselt: training ‘voeding bij jonge kinderen’ door Kind en Gezin en Viasano

In navolging van de laatste Viasano campagne ‘Gezonde voeding…T’is voor het leven!’ werd een tweedelige cursus op poten gezet door Viasano in samenwerking met Kind en Gezin Hasselt. De cursus ging door op 11 en 18 oktober in het Huis van het Kind te Hasselt.

Het objectief van de training was enerzijds om de werknemers van Opvoedingswinkels, Huis van het Kind, … extra nutritionele kennis aan te reiken rond voeding bij jonge kinderen. Anderzijds werd er nagedacht over welke materialen nodig zouden zijn in het werkveld om de vaak ‘complexe’ materie rond voeding op een meer toegankelijke manier aan te brengen bij de doelgroep van de Opvoedingswinkels en Huis van het Kind.

Met 22 deelnemers was deze eerste cursus meteen een groot succes.  Alle deelnemers keerden met een rugzak vol opgedane kennis en inspiratie terug naar huis om aan de slag te gaan. Veel vragen omtrent praktische voedingsproblemen bij kleine kinderen kwamen aan bod: ‘wat als het kind geen groenten wil proeven’, ‘welk soort brood is aanbevolen bij kleine kinderen’, ‘wat zijn voorbeelden van gezond broodbeleg’, ‘hoeveel melkproducten en welk soort melkproducten moeten peuters innemen’, ‘hoe leer je nieuwe voedingsmiddelen proeven’… Heel wat antwoorden kan men reeds terug vinden in de brochures en op de website van Kind en Gezin en Viasano. Wat betreft didactisch materiaal, liggen de noden vooral bij praktische, makkelijk te begrijpen en visuele documentatie met een focus op voedingsmiddelen en maaltijden bij allochtone culturen.
Viasano zal in de loop van het jaar op basis van de feedback uit deze workshop verder concreet didactisch materiaal ontwikkelen.