nl
fr

In ON wordt er op school gekookt

Vanaf jonge leeftijd leren koken, en eenvoudig een lekker en evenwichtig gerecht (helpen) klaarmaken, dat is de beste manier om goede voedingsgewoontes aan te nemen. De gemeenteschool van ON (Marche-en-Famenne) zet daarom een pilootproject met kookworkshops op met 12 leerlingen van het 3e en 6e leerjaar. Zo worden 5 workshops van 3u georganiseerd op woensdagnamiddag rond de thema’s van het vieruurtje, de brooddoos, fruit, zuivel en groenten. Elke thema werd reeds in een Viasano-campagne behandeld en de materialen (brochure, recepten, spelletjes) worden dan ook aan de kinderen meegegeven op het einde van de workshop. Deze vinden plaats in de school. De kinderen sluiten gewoon aan na de lessen, om het de ouders zo gemakkelijk mogelijk te maken. Ze koken samen met een diëtiste, projectleider van Viasano en 2 koks : Jeannine, van Maison de la Culture Famenne-Ardenne en Vinciane van vzw Rescolm – die gewoonlijk voor de schoolmaaltijden zorgen.
Tijdens de eerste workshop ondertekenen de leerlingen een handvest voor leerling chef-koks (te downloaden), werken ze rond het thema van het vieruurtje en bereiden ze een pound cake en een vruchtenmoes. Tijdens de tweede workshop werken ze rond het thema van de brooddoos en maken ze een wrap met verse kaas, kippenfilet en rauwkost; humus en een koude pastasalade.   
De straathoekwerkers nemen het over in het pauze, als alles op het vuur staat, en zorgen voor enkele actieve spelletjes om de honger op te wekken. Daarna kan er van het resultaat geproefd worden en vullen de leerlingen een vragenlijst is om de workshop te kunnen evalueren.
In juni volgt dan een formele evaluatie van het project en bij een positieve uitkomst zullen de kookworkshops ook in andere scholen georganiseerd worden.

Mot-JDCIMG_1043