nl
fr

Buitenspeeldag

Op woensdag 19 april was het weer zover. Voor de tiende keer was het de jaarlijkse Buitenspeeldag, een initiatief van de Vlaamse Overheid en televisiezender Nickelodeon.
De doelstelling van Buitenspeeldag is dubbel: enerzijds kinderen en jongeren aanzetten om buiten te sporten en te spelen in hun onmiddellijke woonomgeving en anderzijds openbare besturen en ouders stimuleren om buiten spelen en sporten aan te moedigen. Verder wordt er op een positieve manier aandacht gevraagd voor de specifieke noden van kinderen en jongeren in de publieke ruimte.
Bedoeling van de middag was dat de tv uit ging en alle kinderen naar buiten trokken. De meeste kinderen hadden geen huiswerk en de televisiezenders Nickelodeon, Nick Jr, Studio 100 TV, Ketnet, VTMKZOOM en KADET gaven tussen 13u en 17u een zwart scherm. Een duidelijk signaal om naar buiten te gaan.
Tal van steden en gemeentes organiseerden die middag heel wat gratis activiteiten, zo ook de Viasano-gemeentes Hasselt, Schilde en Dilsen-Stokkem. In Hasselt werd het Kapermolenpark omgetoverd tot een grote speeltuin, helemaal in het thema “Avontuurlijk Natuurlijk”. In Schilde werd het park ‘in’t Parkske’ een plek opgezet voor spel en ontspanning voor kinderen, jongeren en volwassenen en in Dilsen-Stokkem deed het lokale speelplein zijn naam alle eer aan.
Kinderen konden bijvoorbeeld springen op het springkasteel, knutselen met natuurmaterialen, racen met gocarts, de klimmuur beklimmen of een hindernissenparcours testen. Oudere kinderen konden dan in sommige gemeentes weer naar het speelbos trekken, waar een survivalparcours, slackline, touwenparcours en speleotunnel op hen wachtte. Kortom voor ieder kind van elke leeftijd wat wils!

buitenspeeldag