nl
fr

Steden & gemeentes

De steden en gemeentes zijn zowel actor als financiële partner van het programma. Het zijn de steden en gemeentes die de projectleider aanwerven, het programma animeren voor de bevolking, de tools afdrukken, acties opzetten etc. De steden en gemeentes zijn op die manier verantwoordelijk voor de financiering van het programma op lokaal niveau. Er wordt geen vergoeding gevraagd voor hun deelname aan het programma.

Binnen de stad of gemeente, worden verschillende actoren bij het Viasano-programma betrokken:

  • De burgemeester

Het is de politieke wil van de burgemeester die maakt dat een stad of gemeente investeert in preventie en dat de verschillende lokale actoren zich duurzaam inzetten. De burgemeester krijgt de steun van het schepencollege en geeft de nodige zuurstof aan het project. Het schepencollege engageert zich voor minstens 4 jaar.

  • De projectleider

De projectleider wordt aangesteld door de burgemeester. Hij of zij is de dirigent die de lokale implementatie van het programma orkestreert. Dankzij zijn of haar organisatietalent en logistieke capaciteiten mobiliseert hij of zij alle lokale actoren om hun aan te zetten acties te organiseren. Hij of zij is de link tussen het schepencollege en het terrein.

  • De stuurcommissie

De stuurcommissie groepeert het schepencollege, de projectleider, de stadsdiensten en bepaalde lokale actoren (zoals gezondheidswerkers, verenigingen, economische partners). Zijn rol is om werkvergaderingen op te zetten waarin nagedacht wordt over de acties en samenwerkingen.

  • De lokale actoren

Alle lokale actoren die een band hebben met gezinnen worden betrokken: verenigingen, gezondheidswerkers, scholen, handelaars, bedrijven…

Viasano werd gelanceerd in januari 2007 in 2 pilootsteden, Hasselt en Moeskroen, en is vandaag aanwezig in 18 steden en gemeentes in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Voor meer informatie, klik hier.