nl
fr

Viasano-workshops voor dagelijkse kost

Omdat het klaarmaken van een evenwichtige, goedkope en lekkere maaltijd toch een minimum aan tijd achter het fornuis vraagt, creëerde Viasano kookworkshops in samenwerking met het Instituut Paul Lambin. De workshops ontstonden in de nasleep van de laatste Viasano-campagne “Slimmer eten”. De doelstelling van die campagne was om gezinnen te helpen beter te eten voor een klein budget, zonder aan smaak in te boeten.

Zo’n kookworkshop duurt 4 uur en bestaat uit 3 onderdelen: een beetje theorie over evenwichtige voeding, uitgaande van de kennis van de deelnemers, het bereiden van de verschillende gerechten (voorgerecht of soep, hoofdgerecht, dessert) en samen eten (zo’n 10 tot 12 personen) waarbij ieder zijn mening over de gerechten deelt, tips uitgewisseld worden en de prijs van de maaltijd besproken wordt (totale kost van de boodschappen gedeeld door het aantal gerechten). De workshop is ook de ideale gelegenheid om de Viasano-materialen te verdelen: de onderlegger met weekmenu voor max. € 133 voor een gezin van 4, een overzichtstabel met eiwitbronnen, geklasseerd volgens 2 criteria (voedingswaarde en prijs) en 9 recepten voor lekkere en eenvoudige gerechten.

De eerste workshop vond plaats op 12 december in Bergen, in de keuken van een restaurant, met het personeel van familiehulp. Zij bereidden soep, typisch Belgische kost (stoofvlees en gegratineerd witloof) en enkele dessertjes (chocolademousse en appelpizza). Enkele dagen later organiseerde het plaatselijke team in Bergen een kookworkshop rond feestmenu’s aan een zacht prijsje. Op 6 maart was het de beurt aan Modave. De gemeente organiseerde een kookworkshop voor de begunstigden van het OCMW. De deelnemers verbaasden zich over de kostprijs van de maaltijd: soep, hoofdgerecht en dessert voor € 2 per persoon! Hasselt plant op 18 maart 2 kookworkshops rond het thema “budgetvriendelijk koken”.

  20170306_124349 - copie