Het Viasano team word versterkt

Een nieuwe coördinator voor Vlaanderen is sinds april actief bij Viasano.
Evelyne Hanssens is diëtiste van opleiding en heeft haar carrière bij Unilever en Danone gestart waar ze verantwoordelijk was voor de communicatie rond voeding en gezondheid. Daarna heeft ze gedurende 7 jaren kinderen met obesitas begeleid in het Zeepreventorium: een residentieel pediatrisch centrum voor chronisch zieke kinderen.
Gepassioneerd door deze problematiek en overtuigd van de impact van omgevingsfactoren op de ontwikkeling van obesitas, engageert ze zich vanaf heden bij Viasano om het programma in Vlaanderen verder te ontwikkelen.

 

De Gemeenteschool van Rendeux mobiliseert zich rond gezonde voeding

Vrijdag 18 mei, de ouders van de Gemeenteschool van Rendeux werden uitgenodigd voor een presentatie van alle inspanningen die in het kader van het thema voeding het laatste jaar werden geleverd.
Talrijke ouders konden er heerlijke producten proeven (fruit, yoghurt, quinoasalade, kaas, brood enz.) en ontdekten de verschillende activiteiten die rond het thema voeding werden uitgewerkt, meer specifiek rond het gezonde ontbijt.
Een aantal voorbeelden: de fruitdans van de kleuterklasjes, online fruitspel van het 4de leerjaar, enquête rond ontbijtgewoontes, spel rond het samenstellen van een gezond ontbijt, gezond ontbijt op basis van streekproducten voor alle klassen vanaf het 3de leerjaar.

De school werd ondersteund door verschillende partners zoals Viasano (opleiding en tools), het GAL (Groupement d’Acteurs Locaux) en het PSE dat gedurende het hele jaar met de 3de kleuterklas, 1ste en 2de leerkaar educatieve animaties ontwikkelde.
De aandacht van Viasano ging specifiek naar het reuzenboek rond het ‘zich goed voelen’ en de diverse aspecten van dit thema (voeding, hygiëne, fysieke activiteit, samen leven enz.). Een boek dat door de 2 de kleuterklas werd ontwikkeld en voorgesteld werd aan alle andere klassen.

Volgend jaar zal de school rond het thema tussendoortjes werken.

Opleiding over klare taal

Op vrijdag 23 februari heeft Viasano deelgenomen aan de opleiding ‘Facile à lire et à comprendre (FALC)’. Deze opleiding over klare taal werd door het OCMW van Bergen georganiseerd voor zijn personeel.

De methode werd ontwikkeld door de vereniging ‘Inclusion Europe’ en heeft als doel ons alledaagse taalgebruik begrijpelijk te maken voor iedereen. Oorspronkelijk was ze bedoeld voor personen met een verstandelijke beperking, maar eigenlijk hebben heel wat mensen er baat bij: personen met leermoeilijkheden, senioren, personen van buitenlandse origine enz.

De methode focust vooral op de leesbaarheid van de tekst (lettertype en presentatie), eenvoudige zinsconstructies en woordenschat, en het gebruik van voorbeelden om abstracte concepten te verduidelijken. Teksten opgesteld volgens deze methode, moeten door de doelgroep zijn uitgetest voor ze het logo easy-to-read krijgen.

Klik op deze link om een voorbeeld te bekijken van een dergelijke tekst, gericht aan de bezoekers van het Jubelparkmuseum.

Na de kennismaking met de methode ging de groep zelf aan de slag met een aantal administratieve teksten: de aanvraagformulieren voor een verwarmingstoelage en voor een tegemoetkoming aan personen met een handicap, een informatieve tekst over de projecten van de afdeling enz. Ook twee Viasano-brochures werden helemaal herschreven volgens de methode. We kunnen alleen maar vaststellen dat de herwerkte teksten de boodschap veel duidelijker overbrengen, zeker niet alleen voor personen met een beperking!

Binnenkort nodigt Viasano alle Franstalige steden in het netwerk uit om een FALC-opleiding te volgen. Parallel met onze bestaande tools gaan we bovendien tools creëren met het easy-to-read logo.

Modave lanceert Viasano op School

De gemeente Modave is in 2017 toegetreden tot ons programma en heeft zich in de eerste plaats gericht op het verbeteren van de voedingsgewoonten via de scholen. In februari organiseerden twee scholen activiteiten rond dat thema, verzorgd door de leerkrachten en door een diëtiste aangeworven door de gemeente. Alles stond in het teken van de Viasano-tools.

De Saint Louis-school in Strée organiseerde op 8 februari een hele dag lang activiteiten voor alle kinderen, van de kleuterklas tot het zesde leerjaar.

De leerlingen werden verdeeld in vier groepen van gemengde leeftijd en namen deel aan vijf verschillende workshops: receptenboekje op basis van de Viasano-recepten (workshop 1), huisbereide citroenlimonade (workshop 2), het Viasano-wiel voor broodmaaltijden (workshop 3), wraps voor de brooddoos (workshop 4) en gezonde tussendoortjes: granenreep, fruitsalade, soufflégebakje, soep enz. (workshop 5). 

De kinderen keerden terug naar huis met hun boekentas vol tools, restjes in een doosje en een Viasano-onderlegger over seizoensfruit en broodmaaltijden.

Na deze succesvolle dag heeft de schooldirectie beslist dat er zeker een nieuwe editie komt, maar dan met de ouders erbij!

De gemeenteschool heeft een diëtiste uitgenodigd om workshops te komen geven in de klas.

De kinderen van het eerste en tweede leerjaar kregen een workshop van een halve dag over water, gebaseerd op twee pedagogische Viasano-activiteiten. In de workshop ‘Ik ontdek de smaak van water’ maken de kinderen kennis met de verschillende smaken en bronnen van water. In de workshop ‘Ik ontdek de smaak van gesuikerde dranken’ leren de kinderen hoeveel suikerklontjes deze dranken bevatten en hoeveel fysieke activiteit er nodig is om de opgenomen calorieën weer te verbranden. Als afsluiter maakten ze een huisbereide Viasano-citroenlimonade.

In de tweede workshop lag de focus op het ontbijt en het tienuurtje: het belang van het ontbijt, een evenwichtige samenstelling en eventueel een tienuurtje dat hierop is afgestemd.

De kinderen hebben het Viasano-spel van de ontbijtfamilies gespeeld en ‘yoghurt met krokante muesli, appel en kaneel’ gemaakt. Alle kinderen kregen ook een onderlegger ‘Ik neem elke dag een ontbijt’ mee naar huis.

Momenteel worden nog meer workshops voorbereid voor andere klassen.

Naast deze gezondheidseducatieprojecten heeft de gemeente Modave ook beslist om de schoolfaciliteiten te verbeteren. Zo heeft de gemeente budget vrijgemaakt voor de installatie van twee waterfonteinen per school (een voor buiten en een voor binnen).

Week van de Diëtist: HAP-klaar advies!

Tijdens de Week van de Diëtist (19 tot 25 Maart) zetten diëtisten hun beroep in de kijker. Het thema van deze editie is HAP – klaar advies, wat staat voor Huisgemaakt, Aangepast en Persoonlijk advies over voeding en fruit, groenten en water in het bijzonder. 

HAP-klaar advies gaat over voedingsadvies op maat, gemakkelijk toepasbaar en aangepast aan elke situatie. Het gaat over zowel voeding in het algemeen als dieetvoeding, voeding bij ziekte, bij allergie, voeding voor baby’s en kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen, voeding tijdens zwangerschap, maar ook voeding bij (top)sport. De veelzijdigheid en expertise van diëtisten zijn een belangrijke meerwaarde bij de communicatie over voeding. Dat is dubbel waar in een tijd waarbij op de (sociale) media zoveel over voeding geschreven, gezegd en beweerd wordt. Dit wordt als waarheid gebracht door leken, deskundigen of zelfverklaarde experten en gaat over voedingsideologieën, hypes, mythes en fabels, maar evenzeer ook wetenschappelijk onderbouwd advies. Hoe kan de leek daar onderscheid in maken; wat juist is en wat niet? Bovendien kan een onjuist voedings- of dieetadvies schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat willen diëtisten voorkomen.

HAP-klaar advies is dus meer dan nodig. Volgens de resultaten van de laatste Nationale voedselconsumptiepeiling eet en drinkt de gemiddelde Belg nog te onevenwichtig. Zo overdrijven we met vlees en ongezonde snacks, maar moeten we een tandje bijsteken op vlak van fruit, groenten en water. Groenten en fruit zijn rijk aan micronutriënten en voedingsvezels en ook water is onmisbaar voor de goede werking van het lichaam en een betere gezondheid. Onvoldoende consumptie van fruit, groenten en water kan enerzijds leiden tot tekorten aan bepaalde voedingsstoffen en zelfs tot ondervoeding en anderzijds bijdragen aan risicofactoren gerelateerd aan voeding, zoals  overgewicht en een hoge bloeddruk. Ook in België zijn voedingsgerelateerde chronische ziekten aan een opmars bezig. En ze komen steeds vroeger voor. Maar liefst 45% van de Belgen tussen 3 en 64 jaar heeft een te hoge BMI en 1 op de 12 Belgische volwassenen lijdt aan diabetes. Ook de medische kost van deze voedingsgerelateerde problemen voor zowel de zorgvrager als de gezondheidszorg mag niet onderschat worden. Beter eten is dus investeren in je gezondheid nu en later.

Activiteiten gedurende de Week van de Diëtist

Meer dan 285 diëtisten in Vlaanderen werken actief mee aan de Week van de Diëtist. Verschillende activiteiten worden georganiseerd in scholen, in de praktijk van de diëtist of in het ziekenhuis. Zie ook op  https://www.facebook.com/WeekVanDeDietist/

Een diëtist in je buurt?

Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten (VBVD). Tel : 02 380 80 98 of info@vbvd.be  Of kijk even op de website: www.vbvd.be

Dit logo staat garant voor een erkende diëtist      

 

 

Zelfzorgdagje

Zaterdag 3 februari organiseerde kinderopvang De Hummeltjese vzw in Hasselt een zelfzorgdagje voor de mama’s. Gedurende die dag kregen de moeders de kans om even alle zorgen thuis achter te laten en helemaal tot rust te komen. Het zelfzorgdagje werd geopend met een welkomstdrankje en een bezinningsmoment.

Daarna konden de mama’s zichzelf laten verwennen tijdens 4 leuke workshops. Zo konden ze ontspannen tijdens een sessie yoga, een cursus handlettering volgen, van een handverzorging genieten en meedoen aan een kookworkshop rond gezonde tussendortjes. De gezonde snacks werden daarna uitgebreid geproefd !

Er werd ook een ontspanningshoek ingericht  waar de moeders met een hapje (de gezonde snaks) en een drankje tot rust konden komen met een boek of een gezellige babbel.
Het was een zeer geslaagde en ontspannen dag! De mama’s keerden uitgerust terug naar huis.

EEN BRUISENDE VIASANO-WEEK IN HERSTAL

In het kader van de vierde Viasano-week werden van 13 tot 23 november een twintigtal acties georganiseerd in Herstal.
Onder impuls van het Plan voor Sociale Cohesie en het Gezondheidscentrum, en met de steun van de schepen van Gezondheid en de OCMW-voorzitter, gingen diverse partijen aan de slag: scholen, dienstencentra, buurtcomités, medische posten en verenigingen. Jong en oud kon deelnemen aan een van de vele acties, waaronder een ontbijt op school, kookworkshops, turnlessen, een introductie petanque, een wandeling over de RAVeL-paden en een filmvoorstelling (‘Demain’). Kortom, een prachtig programma met veel originele ideeën om zoveel mogelijk mensen te mobiliseren. Er liep zelfs een soepwedstrijd! In een gemoedelijke sfeer gingen tien teams met elkaar in de clinch om dé perfecte soep te maken. Tweehonderd toeschouwers kwamen de teams aanmoedigen en mochten uiteraard van alle soepen proeven. Voor het publiek waren er kookboekjes en tools van de Viasano-campagne om meer groenten te eten.

“LAAT DE TOVENAARSLEERLINGEN NIET SPELEN MET JE GEZONDHEID”

Zo luidt het advies uit de meest recente campagne van de UPDLF (de beroepsvereniging van Franstalige diëtisten). Omdat steeds meer mensen zich profileren als adviesverleners op het gebied van voeding en gezondheid (voedingsdeskundige, voedingstherapeut, voedingscoach enz.), stelt de beroepsvereniging dat alleen de diëtist een erkende opleiding heeft genoten en het beroep mag uitoefenen: “Juridisch gezien is elke preventieve en/of curatieve handeling voorbehouden aan de arts en de diëtist. De enige activiteiten die deze zogenaamde experts kunnen doen, zijn een blog maken en recepten schrijven (zonder er evenwel therapeutische voordelen aan toe te kennen).” De titel van diëtist is beschermd en werd vastgelegd bij Koninklijk Besluit op 19 februari 1997.
In het kader van zijn missie gaat het Viasano-programma uit van de officiële voedingsaanbevelingen en de kennis van diëtisten bij de ontwikkeling van zijn campagnes. Het Viasano-programma raadt de steden en gemeentes dan ook aan om samen te werken met diëtisten voor alle acties met betrekking tot voeding. Eten in het algemeen is een complex thema, en professioneel advies is noodzakelijk om accurate en duidelijke informatie te kunnen geven.

MEER DOEN MET MINDER

17 oktober staat bekend als de werelddag van verzet tegen armoede. Naar aanleiding hiervan organiseerde het Huis van het Kind te Beersel op 18 oktober een spelnamiddag boordevol workshops. Het thema was ‘Meer doen met minder’, waarmee de organisatoren wilden aantonen dat leuke dingen niet veel geld hoeven te kosten.
De hele middag konden ouders en kinderen deelnemen aan diverse workshops. Zo konden we ontdekken hoe je leuke spelletjes kan maken met dingen die altijd in huis zijn. Ook werden er bloemstukjes gemaakt met recyclagemateriaal en bloemen uit de tuin. Deelnemers konden ook ontdekken hoe je gezonde, budgetvriendelijke hapjes kunt maken met seizoensproducten. Daarnaast konden ze ook seizoensgroenten leren kennen aan de hand van Viasano-memory.
De workshopdag moest ook ouders inspireren dat er heel wat leuke dingen thuis al voorhanden zijn om mee te spelen, knutselen of koken. De onderliggende boodschap was duidelijk: ‘Een leuke en goede kindertijd hebben, heeft niets te maken met de financiële situatie van het gezin’. Alle deelnemers reageerden enthousiast op het event.

VIASANO-KIOSK IN HET GEMEENTEHUIS

Het gemeentehuis is een openbare ruimte die elke dag heel wat burgers verwelkomt. Het is dan ook de ideale locatie om iedereen te informeren met bijvoorbeeld een interessante tentoonstelling of handige tools om mee naar huis te nemen.
Zo besloot de gemeente Drogenbos onlangs een Viasano-kiosk te installeren bij de ingang van het gemeentehuis, waar ze meteen ook haar engagement voor het programma presenteert: “Samen met lokale actoren zal het bestuur van Drogenbos actief werken aan een gezondheidsbeleid dat meer fysieke activiteiten en een gezonde voeding bevordert.” Dit kwartaal presenteert de gemeente haar campagne ‘Slim(mer) eten, da’s voor elk budget!‘, waarmee ze wil aantonen dat een evenwichtige voeding perfect te combineren valt met culinair plezier en een beperkt budget. De posters en brochures van Viasano nodigen de inwoners uit om kennis te maken met het programma, terwijl ze ook recepten mee naar huis kunnen nemen. Elk kwartaal zet de kiosk een nieuwe Viasano-campagne in de kijker.