nl
fr

Modave lanceert Viasano op School

De gemeente Modave is in 2017 toegetreden tot ons programma en heeft zich in de eerste plaats gericht op het verbeteren van de voedingsgewoonten via de scholen. In februari organiseerden twee scholen activiteiten rond dat thema, verzorgd door de leerkrachten en door een diëtiste aangeworven door de gemeente. Alles stond in het teken van de Viasano-tools.

De Saint Louis-school in Strée organiseerde op 8 februari een hele dag lang activiteiten voor alle kinderen, van de kleuterklas tot het zesde leerjaar.

De leerlingen werden verdeeld in vier groepen van gemengde leeftijd en namen deel aan vijf verschillende workshops: receptenboekje op basis van de Viasano-recepten (workshop 1), huisbereide citroenlimonade (workshop 2), het Viasano-wiel voor broodmaaltijden (workshop 3), wraps voor de brooddoos (workshop 4) en gezonde tussendoortjes: granenreep, fruitsalade, soufflégebakje, soep enz. (workshop 5). 

De kinderen keerden terug naar huis met hun boekentas vol tools, restjes in een doosje en een Viasano-onderlegger over seizoensfruit en broodmaaltijden.

Na deze succesvolle dag heeft de schooldirectie beslist dat er zeker een nieuwe editie komt, maar dan met de ouders erbij!

De gemeenteschool heeft een diëtiste uitgenodigd om workshops te komen geven in de klas.

De kinderen van het eerste en tweede leerjaar kregen een workshop van een halve dag over water, gebaseerd op twee pedagogische Viasano-activiteiten. In de workshop ‘Ik ontdek de smaak van water’ maken de kinderen kennis met de verschillende smaken en bronnen van water. In de workshop ‘Ik ontdek de smaak van gesuikerde dranken’ leren de kinderen hoeveel suikerklontjes deze dranken bevatten en hoeveel fysieke activiteit er nodig is om de opgenomen calorieën weer te verbranden. Als afsluiter maakten ze een huisbereide Viasano-citroenlimonade.

In de tweede workshop lag de focus op het ontbijt en het tienuurtje: het belang van het ontbijt, een evenwichtige samenstelling en eventueel een tienuurtje dat hierop is afgestemd.

De kinderen hebben het Viasano-spel van de ontbijtfamilies gespeeld en ‘yoghurt met krokante muesli, appel en kaneel’ gemaakt. Alle kinderen kregen ook een onderlegger ‘Ik neem elke dag een ontbijt’ mee naar huis.

Momenteel worden nog meer workshops voorbereid voor andere klassen.

Naast deze gezondheidseducatieprojecten heeft de gemeente Modave ook beslist om de schoolfaciliteiten te verbeteren. Zo heeft de gemeente budget vrijgemaakt voor de installatie van twee waterfonteinen per school (een voor buiten en een voor binnen).