nl
fr

In Nijvel en Marche: Viasano terug naar school

Bij het begin van het schooljaar in 2016 startte de stad Nijvel in een school een activiteit op rond de brooddoos voor de klassen van het tweede leerjaar. Op het programma stond een ochtendactiviteit met een diëtiste, die de theorie combineerde met een speelse toepassing. Aan alle kinderen werd een informatiepakket uitgedeeld met daarin onder meer Viasano-tools over de brooddoos, om op die manier ook de ouders te informeren.

Door het grote succes van die actie, en dankzij een subsidie van de provincie, heeft de stad besloten om door te gaan met deze actie en ze ook in andere scholen te organiseren. Dit jaar nemen vijf scholen in Nijvel deel met zestien klassen van het tweede en derde leerjaar. Het project wil de kinderen over meerdere jaren bewustmaken. Zo zullen de kinderen uit het tweede leerjaar van de pilootschool nu ook in het derde leerjaar deelnemen aan nieuwe activiteiten.

Neem voor meer informatie over deze actie contact op met Isabelle Vaessen: isabelle.vaessen@nivelles.be

IMG_7617IMG_7232 1IMG_7631

 

Door het grote succes van de kookworkshops in de school van On (een deelgemeente van Marche-en-Famenne) in het eerste semester van 2017, heeft de stad besloten om het project in twee nieuwe scholen op te starten bij het begin van het nieuwe schooljaar.

Het pilootproject (waarover we in de Viasano-nieuwsbrief van mei 2017 al schreven) bestond uit vijf workshops op woensdagnamiddag. Op het programma stonden kooklessen met een diëtiste van Viasano en de kokkinnen van vzw Rescom en het plaatselijke cultuurcentrum, een pauze vol lichaamsbeweging onder leiding van straatanimatoren, en een gezamenlijke maaltijd met alle klaargemaakte gerechten.

De vijf thema’s hielden verband met de campagnes van Viasano en hielpen de kinderen ontdekken dat je evenwichtig én lekker kunt eten. Ze maakten onder meer een vieruurtje (viervierdencake en compote), een broodmaaltijd (wraps, kipfilet en rauwkost, hummus en koude pastasalade), een nagerecht met fruit (aardbeientaart), gerechten op basis van zuivelproducten (rijst en broodpudding) en groenten (gratin en soep). Alle recepten werden ook aan de ouders gegeven, en op de laatste dag werden alle mama’s en papa’s en de plaatselijke pers uitgenodigd voor de uitreiking van diploma’s en afstudeerbaretten.

Neem voor meer informatie over deze actie contact op met Nausikaa Leroux: nausikaa.leroux@ac.marche.be

On cuisinelight