nl
fr

VIASANO WAS BIJ DE EFAD

« De toekomst is nu! » Dit was het thema van het 10de Congres van de Europese Federatie van Dieetverenigingen (EFAD), gehouden op 29 en 30 september in Rotterdam.
Diëtisten stonden in het middelpunt van de belangstelling op dit congres, als sleutelspelers in de gezondheidszorg. EFAD stelde twee jaar geleden het dieet actieplan 2015-2020 voor, om aan te tonen dat diëtisten zich inzetten voor het bevorderen van gezond eten bij iedereen.
Hydratie was dit jaar een van de belangrijkste onderwerpen. Het belang van water drinken in plaats van zoete dranken werd opnieuw benadrukt, alsook de belang van hydratatie bij nierziekten, maar ook bij obesitas en diabetes. Met name was er aandacht voor de rol van vasopressine, een antidiuretisch hormoon dat het volume van urine zal beperken bij uitdroging. Dit laatste is nog steeds onbekend voor het grote publiek.
Een ander belangrijk thema: het belang van voeding de eerste 1000 dagen van het leven van een kind. Dit thema is vooral gericht op het minst begunstigde bevolkingsgroepen. De juiste voeding tijdens de eerste 1000 levensdagen vermindert de kans op sterfte, maar zorgt ook voor een betere intellectuele ontwikkeling, en wordt geassocieerd met een beter sociaal-economische toestand wanneer men eenmaal volwassen is.
Het congres organiseerde ook twee poster sessies, waarin Viasano aanwezig was, om het voedingsonderzoek te presenteren waarop de campagne Slimmer Eten was gebaseerd. De Viasano hulpmiddelen op basis van dit werk werden gepresenteerd en waren een groot succes. Voor het poster, klik hier.