nl
fr

Viasano stapt mee in een Beweegpauze-project

De school is een van de plaatsen waar het gemakkelijk is om kinderen meer te laten bewegen. Via beweegpauzes, bijvoorbeeld.

Deze pauzes, of « Brain Breaks » zoals ze in verschillende andere landen genoemd worden, zijn kleine intermezzo’s van 5 tot 10 minuten tijdens de les, gevolgd door een omkaderd tot rust komen. Er is weinig plaats voor nodig en ze hebben voordelen op lichamelijk, sociaal en cognitief niveau.

Indien regelmatig uitgevoerd, dagelijks of meermaals per week, zouden beweegpauzes het niveau van fysieke activiteit bij kinderen verhogen, een gemoedelijke en ludieke klassfeer bevorderen en de concentratie en het leervermogen van het kind verbeteren. 

De term « PAPS » werd bedacht door een jonge leerkracht, Stéphanie Cloes. Zij ontwikkelde verschillende materialen zoals video’s, bewegingskaartjes, rustkaartjes etc.

Geïntrigeerd door het concept besloot het Viasano-team om samen te werken met de leerkracht en het idee aan de projectleiders voor te stellen tijdens de eerstkomende trainingssessie. En met succes! Er loopt momenteel een proefproject van 3 maanden in Moeskroen waarbij 6 leerkrachten uit het kleuter- en lager onderwijs een opleiding kregen om de beweegpauzes in hun klas toe te passen.

160X160-05

Voorbeeld van een bewegingskaartje