nl
fr

Ruim een op de drie Belgen beweegt onvoldoende

Ruim een op de drie Belgen beweegt onvoldoende. België scoort daarmee onder het internationale gemiddelde. Vooral vrouwen komen te weinig aan bewegen toe.

Stapels wetenschappelijke literatuur hebben het al bewezen: bewegen is gezond. Wie fysiek actief is, loopt minder kans op cardiovasculaire aandoeningen, hypertensie, diabetes en borst- en darmkanker. Wie meer beweegt, voelt zich mentaal ook beter, kan dementie vertragen en kan beter een gezond gewicht bewaren.

Dat zijn ook de redenen waarom de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het onvoldoende bewegen tegen 2025 met tien procent wil terugdringen. De WHO definieert voldoende bewegen als 150 minuten per week bewegen aan matige intensiteit (bijvoorbeeld fietsen of stevig wandelen) en 75 minuten aan een hoge intensiteit (bijvoorbeeld stevig doorzwemmen) of een evenwaardige combinatie van beiden.

Uit een internationale studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet, blijkt nu dat de WHO-ambitie tegen 2025 niet gehaald wordt, tenzij beleidsmakers ingrijpen. De studie, die gegevens van 358 onderzoeken uit 168 landen verzamelt, toont aan dat 27,5 procent van de bevolking onvoldoende beweegt. Mannen (23,4 procent) doen het iets beter dan vrouwen (31,7 procent).

België doet het, net als veel andere westerse landen, slechter dan het wereldwijde gemiddelde. In België beweegt 35,7 procent van de bevolking te weinig. Vooral vrouwen komen onvoldoende aan bewegen toe (vier op de tien vrouwen, tegenover drie op de tien mannen).

https://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(18)30357-7/fulltext