nl
fr

Nieuws van het OPEN-project

Het OPEN-project (Obesity Prevention through European Network) loopt op z’n einde. Sinds 2014 werken 13 programma’s in evenveel Europese landen enerzijds aan hun methodologie en anderzijds aan het betrekken van een bijzondere doelgroep : adolescenten uit kansarme milieus. 5 Belgische steden nemen deel aan dit ambitieuze project. Een stand van zaken.

Visuel 1 Liège

  • De doelstelling van het project in Komen-Waasten is voorkomen dat jongeren sport opgeven. Daarvoor werden tal van sportieve en recreatieve activiteiten georganiseerd : een toernooi street basket, een oriëntatieloop en een gezond ontbijt om de dag goed te beginnen of gezonde tussendoortjes om het belang van evenwichtige voeding bij sport te onderstrepen. De vakantiestages hebben ook hun doelpubliek uitgebreid tot 14 jaar (in plaats van tot 12 jaar) zodat ook zij verschillende sportdisciplines kunnen ontdekken.
  • De Stad Hasselt werkte samen met Arktos vzw om een preventieprogramma op te zetten voor de jongeren uit een bijzonder kwetsbare wijk. Zo organiseerde de vzw in februari twee kookworkshops waaronder een atelier rond de gezonde brooddoos met een winkeloefening. De tieners leerden het belang van groenten en fruit en ontdekten manieren om te variëren met hun dagelijks lunchpakket. In april namen de meisjes deel aan een tweedaagse fietsuitstap. Voor sommigen was dit de eerste keer dat zij buiten hun eigen tuin met de fiets reden. Een heel avontuur !
  • In Moeskroen organiseerde het Viasano-team een ‘Move2School’ challenge om actieve verplaatsingen naar school te promoten : te voet, met het openbaar vervoer, met de fiets, op rolschaatsen. 7 klassen in het eerste middelbaar van twee verschillende scholen namen deel. De meest actieve klassen wonnen een sportief dagje uit in de Ardennen.
  • In Marche-en-Famenne had het ‘Sportez-vous bien’ project als doelstelling om jongeren tussen 12 en 16 jaar zin te doen krijgen in beweging. Het project vond plaats tijdens de schoolvakanties tijdens stagedagen die georganiseerd werden door de straathoekwerkers. De jongeren konden proeven van verschillende sporttakken : atletiek, klimmen, schermen, boks etc. De straathoekwerkers helpen hun ook verder als zij zich in een club willen inschrijven.
  • ‘Les ados bougent pour leur santé à Liège’ is een project in samenwerking met een toekomstige leerkrachten. De doelstelling is om hun te sensibiliseren voor het belang van evenwichtige voeding en regelmatige beweging. In het kader van het OPEN project organiseerden zijn pedagogische ateliers in het 5e en 6e De kennis die ze opgedaan hebben, komt ongetwijfeld van pas in de rest van hun loopbaan!

Het OPEN project loopt op z’n einde in november, en we sluiten af met een groot slotevenement op 25 november in Amsterdam. De 13 programma’s, hun coördinatoren en de wetenschappers die deelnamen aan het project zullen de resultaten voorstellen en best practises delen. De doelstelling is om deze projecten voor adolescenten op een duurzame manier verder te zetten. Voor meer informatie over de conferentie in Amsterdam, contacteer Valerie Bruyninckx op 0033 2 210 44 85.

Volg in tussentijd alvast #opentomove, een online communicatieplatform dat fysieke activiteit bij jongeren wil promoten. Blijf op de hoogte over de details van het evenement via www.twitter.com/open_eu.