nl
fr

Een zomer vol Viasano-activiteiten

Viasano biedt verschillende ideeën aan voor animaties, workshops en stages die door de gemeentes georganiseerd worden.
Hierbij een aantal animatievoorbeelden om kinderen en jongeren gezonder te doen eten en meer te doen bewegen.

In Mont-à-Leux, sociale buurt van Moeskroen, hebben begeleiders kinderen gesensibiliseerd rond het belang en het plezier van fruit eten. Dit deden ze op basis van een verhaal: kamishibai.
Gedurende de laatste dag van “Eté solidaire” werd een kookworkshop georganiseerd. (Eté solidaire is een project dat gesteund word door Wallonië om een eerste werkervaring te bieden aan 15-21 jarigen). Op het menu : hamburger met kip, rauwkost, en als dessert een watermeloenpizza met Viasano-chocomousse.

In Nijvel, werd er door kinderen in de gemeenschappelijk tuin Sainte-Barbe confituur gemaakt. Op deze gemoedelijke locatie wordt de mogelijkheid gegeven om onder begeleiding zaadjes te planten, fruit en groenten te plukken. Dit zomer-initiatief was een groot succes voor groot en klein en zal volgend jaar hernieuwd worden.

In Marche en Famenne heeft het departement Gezondheid, verantwoordelijk voor het Viasano-programma, aan verschillende activiteiten deelgenomen met als objectief : de promotie van een gezonde voeding. Er werd een partnership ontwikkeld tussen Gal Romana en Resto du Cœur, hierbij worden gemakkelijke recepten ontwikkeld gebaseerd op de inhoud van de voedselpakketten die door Resto du Coeur uitgedeeld worden.

In het kader van een kamp voor 4/6 jarigen dat in Juli plaatsvond met als thema ‘ontwikkeling, motoriek en koken’ heeft het departement Gezondheid een kookatelier georganiseerd.
De tweede dag hebben de kinderen verschillende kruiden ontdekt (peterselie, basilicum, bieslook) die ze met gesloten ogen op basis van de geur moesten herkennen.
Daarna maakten ze kruidenkaas als gezond broodbeleg. Op het einde van het kamp kreeg elk kind een diploma en het receptenboek.

En om de zomer in schoonheid te beëindigen, zal vanuit het departement Gezondheid een stand met water en fruit voorzien worden voor de kinderen die aan de Waha Jogging deelnemen op 31 augustus.